Розповідаємо про круті установки з виробництва біометану.

У Нідерландах мають великий успіх установки анаеробного зброджування (AD) для гною Microferm Green Gas. Це проєкт компанії HoSt у співпраці з ініціативою Jumpstart (головної молочної компанії FrieslandCampina). Перший такий завод побудували ще у 2018 році.

Наразі HoSt встановив такі установки на різних молочних фермах у Нідерландах. Загалом, за даними минулого року, у Нідерландах вже працює понад п’ятнадцять установок Microferms.

Дві третини з яких мають сумарне виробництво біометану приблизно 3,2 мільйона нм3 на рік. Решта установок функціонує за допомогою технології комбінованого виробництва тепла та електроенергії (CHP) та не виробляє біометан.

Потужність

Щорічно кожна установка виробляє близько 320 000 нм3 біометану з 12 000 до 16 000 тонн гною, чого достатньо для річного опалення та приготування їжі приблизно 240 голландських домогосподарств, що працюють на газі.

Технології

Установка виробляє біометан (він же зелений газ або відновлюваний природний газ – RNG) з гною за допомогою анаеробного зброджування (AD) і модернізації біогазу.

Система Microferm підходить для фермерів, які хочуть експлуатувати гноєзбірник прибутково та з мінімальними зусиллями. Це компактний і автоматизований промисловий об’єкт.

За даними досліджень компанії HoSt, своєчасне зберігання свіжого гною в закритому резервуарі зменшує викиди метану та аміаку з гноєсховища під корівником.

Перетворювач гною — це, в основному, газонепроникний ізольований резервуар із підігрівом і змішувачем. У цьому резервуарі гній анаеробно перетравлюється в контрольованих умовах, перетворюється на біогаз, а в подальшому за допомогою системи модернізації з мембранною технологією біогаз очищують до біометану.

Таким чином, метан не виділяється в повітря і використовується оптимально. Крім того, установку Microferm можна легко розширити стрипером азоту для обробки гною/дигестату в замкнутому циклі.

Переваги

Сильна сторона цієї «міні» біогазової установки полягає в її простоті з перевіреною технологією, низьким ризиком і керованими інвестиціями.

Microferm – це компактна установка з системою управління, рекуперації тепла та модернізації біогазу в одному блоці.Котел обладнаний запатентованою ізольованою подвійною мембраною для додаткового збереження тепла. Завдяки автоматизованій технології інсталяцію можна контролювати дистанційно в режимі онлайн за допомогою зручного інтерфейсу.

Фермеру потрібно лише проводити швидку щоденну 15-хвилинну перевірку.

Висновок

Спеціально адаптовані для молочних ферм агрегати забезпечують додатковий прибуток для молочних фермерів та значне скорочення викидів метану та азоту. Нагадаємо, цей сектор має один із найбільш негативних впливів на екологію.


Джерело: Bioenergy International.