Нагадуємо, що затвердили в цілому законопроєкт № 9456 про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану. Тому пропонуємо детально ознайомитися з положеннями, які ухвалили.

Юристка Біоенергетичної асоціації України Анна Пастух підготувала

Процедура митного оформлення біометану, затверджена в законопроєкті № 9456

Законопроєкт передбачає, що митне оформлення біометану, що переміщується трубопровідним транспортом, здійснюється у порядку, передбаченому для природного газу.

Це означає, що митні процедури, що чинні сьогодні для природного газу, поширюватимуть свою дію на біометан. Крім того, митне оформлення біометану здійснюватиметься за кожним пунктом приймання-передачі газу окремо.

Тимчасово, до моменту створення та синхронізації українського реєстру біометану з UDB та визнання Європейським Союзом гарантій походження біометану, виданих в Україні, митне оформлення здійснюватиметься за умови подання разом з митною декларацією:

  1. сертифіката відповідності критеріям сталості біометану щодо виробника відповідних обсягів біометану;
  2. доказу сталості біометану (Proof of Sustainability) щодо відповідних обсягів біометану.
Процедура митного оформлення біометану, затверджена в законопроєкті № 9456

Ці документи повинні бути видані відповідно до вимог добровільних схем сертифікації сталості, визнаних Європейською Комісією.

Після запуску українського реєстру біометану для здійснення митного оформлення обсягів біометану, декларант повинен подавати:

  1. періодичну митну декларацію, яка містить відомості про номер облікового запису щодо виробника біометану в реєстрі біометану;
  2. додаткову митну декларацію, яка містить відомості про гарантію походження біометану на відповідний обсяг біометану.
Процедура митного оформлення біометану, затверджена в законопроєкті № 9456

Таким чином, для експорту біометану з України виробники біометану повинні бути:

  • зареєстровані в реєстрі біометану,
  • підключені до газотранспортної або газорозподільчої системи з використанням автоматичного потокового приладу (автоматичного хроматографа) та вузла обліку газу.

На період дії заборони на експорт природного газу українського походження експорт біометану, що переміщується трубопровідним транспортом, може здійснюватися винятково щодо обсягів біометану, накопичених у газосховищах України на кінець місяця, що передує місяцю експорту.