Розповідаємо про місто Пюрмеренд і його досвід цікавий для України. Місто Пюрмеренд розташоване в невеликій провінції на півночі Нідерландів, недалеко від Амстердама, з населенням близько 80 000 чоловік.

Stadsverwarming Purmerend (SVP) — компанія, що керує системою ЦТ, до якої підключено близько 75 % будівель міста. Purmerend є ефективним центром теплопостачання в Нідерландах, який використовує місцеві CO₂-нейтральні ресурси у виробництві енергії. Це масштабна мережа з великою кількістю підключених клієнтів.

Характеристики мережі

Довжина мережі ЦТ становить близько 600 км. Виробництво тепла здійснюється на трьох виробничих підприємствах. Одна виробнича установка на біомасі, що забезпечує 80% виробництва теплової енергії, і дві газові ТЕЦ, які переважно використовуються як запасні/резервні потужності.

Завдяки безлічі дамб і каналів у Пюрмеренді мережа будується за спеціальною стратегією. Магістральна мережа, яку можна визначити як систему передачі, постачає тепло до ряду підстанцій. Ці підстанції зазвичай розташовуються на території, огородженій дамбами. Підстанція зазвичай забезпечує від 200 до 500 споживачів. Крім того, система передбачає під’єднання до ЦТ будинків на воді.

Установка на біомасі

Потужність установки на біомасі становить 44 МВт. Резервні газові установки мають потужність 79 МВт і 22 МВт.

Компанія потребує близько 100 000 тонн біомаси на рік. Потреби в теплі та відповідно виробництво змінюються протягом року, оскільки в зимовий період тепло використовується для опалення приміщень та гарячої води, тоді як влітку воно використовується лише для гарячої води.

Пікова потреба може змінюватися від 150 до 20 МВт залежно від температури на вулиці. Температура подачі в мережі в середньому становить 94 градуси, а температура зворотного тепла – 50 градусів.

Загальна кількість підстанцій у мережі — 25 729, а загальна кількість тепла, що відпускається ЦТ, становить 345 058 МВт•год, тоді як річне споживання становить близько 260 000 МВт•год.

Максимальне пікове навантаження становило 131 МВт у 2016 році.

Складнощі експлуатації

Серед основних проблем — різні пікові навантаження, які можуть виникнути, що призводить до великої кількості вільних потужностей.

Іншою проблемою є високотемпературні режими як на подачі, так і на зворотному шляху, що призводить до високого відсотка втрат тепла в мережі.

Кроки із вдосконалення ЦТ

Для оптимізації мережі ЦТ вже було проведено кілька реконструкцій шляхом заміни старих труб на нові сучасні попередньо ізольовані трубопроводи. Це призвело до зниження тепловтрат на 10 %, водопостачання — на 50 % і незапланованого обслуговування — на 84 %.

У планах — знизити високий температурний режим високий шляхом створення моделі TERMIS Master з «моделлю оптимізації температури потоку» (FTO). Модель FTO може розрахувати мінімальну температуру на вході в мережу з гарантією, що споживачі не відчують змін. Температурна модель TERMIS може оптимізувати охолодження зворотної води споживачами, виявляючи , де це охолодження є недостатнім.

З огляду на ефективність, Purmerend (SVP) найближчим часом розглядає будівництво нового заводу з біомаси.


Джерело: Upgrade DH.