Тут ви знайдете актуальні новини сектору біометану, біогазу та відновлюваних джерел енергії. Завантажуйте Другий міжнародний бюлетень проєкту BIOMETHAVERSE.

BIOMETHAVERSE: Другий бюлетень проєкту

Нагадаємо, проєкт BIOMETHAVERSE (Демонстрація та ініціація виробничих інновацій у всесвіті біометану (BIOMETHAne uniVERSE) має на меті диверсифікувати технологічну основу виробництва біометану в Європі, підвищити його економічну ефективність і сприяти застосуванню технологій виробництва біометану. З цією метою буде продемонстровано п’ять інноваційних шляхів виробництва біометану в п’яти європейських країнах: Франції, Греції, Італії, Швеції та Україні.

Бюлетень містить інформацію про проєктну діяльність та ідеї дослідницької групи BIOMETHAVERSE, а також новини самого проєкту, а також доступний двома мовами: українською та англійською.

Радимо почитати у бюлетені про перший Прогноз інвестицій в секторі біометану від Європейської біогазової асоціації (EBA), метою якого є нарощування виробництва біометану. Цікаво, що 18 млрд євро було зарезервовано до 2030 року з метою забезпечення нарощування виробництва біометану. Завдяки цим інвестиціям створюються додаткові загальносистемні переваги для нашого суспільства в розмірі до 7,9 млрд євро на рік.

Крім того, був встановлений новий рекорд з обсягів виробництва біометану у Європі — завантажуйте бюлетень, щоб ознайомитися з Картою біометану за 2022-2023 роки.

У другому бюлетені проєкту також  іде мова про національні політики в сфері біогазу/енергетики та їх трансформацію відповідно до загальних регуляторних тенденцій в ЄС та інноваційних сценаріїв, представлених у Плані REPowerEU, запровадженому у травні 2022 року. Крім того, проєкт відзначив перший рік своєї роботи, тому у бюлетені ви можете прочитати про досягнення, результати і плани BIOMETHAVERSE на майбутнє.

Новини з України

BIOMETHAVERSE: Другий бюлетень проєкту
  • Український біогазовий сектор має потенціал як з точки зору наявності сировини, так і з точки зору попиту на біогаз. 
  • Сумарний енергетичний потенціал виробництва біогазу/біометану в Україні оцінюється у 21,8 млрд м3СН4/рік (18,7 млн т н.е./рік). 
  • Основне виробництво біогазу/біометану може бути досягнуте за рахунок використання пожнивних решток с/г культур, збільшення площ під енергетичними рослинами, а також розвитку практики вирощування покривних культур для виробництва біогазу/біометану.
  • Наразі спостерігається великий інтерес до виробництва біометану з боку великих сільськогосподарських компаній, що мають достатню кількість власної сировини.
  • Перший український біометан було отримано компанією Галс-Агро у березні 2023 року. 

Україна є одним із стратегічних партнерів проєкту та демонстраційним майданчиком. Важливість заміщення природного газу та виробництва відновлюваних газів, насамперед біометану, зросла з початком агресії російської федерації в Україні. У результаті 2 лютого 2023 року в Києві було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Європейським Союзом та Україною щодо стратегічного партнерства щодо біометану, водню та інших синтетичних газів. Це партнерство має бути зосереджене на зеленому переході та декарбонізації енергетичних секторів. Зокрема, воно має сприяти виробництву, торгівлі, транспортуванню, зберіганню та використанню біометану.

У проєкті бере участь компанія МХП Еко Енерджи на базі потужностей якої проводитимуться дослідження, а також команда Біоенергетичної асоціації України, експерти якої супроводжуватимуть проєкт. Біогазовий завод МХП Еко Енерджи має встановлену електричну потужність 12 МВт, виробляє біогаз з 330 т/д курячого посліду та інших сільськогосподарських відходів, виробляючи 85 000 000 кВт•год електроенергії на рік. На сьогодні демонстраційний майданчик вже розпочав свою роботу.