Раді повідомити, що матеріали другого лекційного дня Тренінгу із питань скорочення викидів парникових газів вже доступні для ознайомлення. Лекції відбулися в онлайн-форматі 25 вересня 2024 року.

Також ви можете ознайомитися з матеріалами першого лекційного дня.

Спікери другого лекційного дня тренінг-курсу

Цей курс є цікавим представникам експортно-орієнтованих підприємств із галузей, які охоплює CBAM з 01.10.2023. Бізнесу, який виконує зобов’язання України щодо скорочення викидів парникових газів та розвитку відновлюваної енергетики. Студентам та викладачам вищих навчальних закладів технічного та екологічного спрямування. Представникам екологічно орієнтованих неурядових організацій. 

Нижче ви можете ознайомитися з відеозаписом та презентаціями другого лекційного дня. Також ділимося думками спікерів.

Відеозапис з таймінгом

Дякуємо учасникам за позитивні відгуки, важливі коментарі та цікаві дискусії! До зустрічі 2 жовтня, у наступну середу!

Тези спікерів та презентації

1. Лекція “Огляд системи торгівлі квотами на викиди парникових газів ЄС, системи моніторингу, звітності та верифікації” | Лекторка: Тетяна Желєзна

Лекція

“Європейська комісія характеризує роботу СТВ двома словами: обмежуй і торгуй. З одного боку є обмеження на викиди парникових газів, а з іншого — існує торгівля, через яку треба ці дозволи купувати й потім їх здавати, у такий спосіб підтверджуючи викиди кожного підприємства, яке включено до цієї системи.

Сьогодні СТВ — основа кліматичної політики ЄС і кліматичний інструмент для економічно-ефективного скорочення викидів парникових газів”, — зазначила експертка.

Завантажити презентацію Тетяни Желєзної

2. Лекція “Регуляторна база та технічні аспекти системи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів в Україні” | Лекторка: Тетяна Желєзна

Лекція

“Система МЗВ є фундаментальною передумовою функціонування системи торгівлі квотами на викиди парникових газів (СТВ) в Україні. СТВ не може існувати без МЗВ. Система моніторингу, звітності та верифікації базується на кількох базових принципах:

  1. кожна тонна реальних викидів парникових газів має відповідати тонні у звіті оператора;
  2. має бути ефективність витрат оператора. 

Також, методики моніторингу бувають: на основі розрахунків, на основі неперервних вимірювань, а також альтернативна методика (заснована не на рівнях точності)”, — сказала спікерка.

Завантажити презентацію Тетяни Желєзної

3. Лекція “Реформування СТВ ЄС. Вплив СТВ ЄС на інші СТВ / Системи ціноутворення СО2” | Лекторка: Марцеліна Ельжбєта Голембєвска 

Лекція

“СТВ ЄС — ключовий інструмент кліматичної політики Європейського Союзу.

Вперше до реформованої Системи торгівлі викидами ЄС додано морський транспорт. Це щось абсолютно нове та буде запроваджуватися поступово. До того ж, частиною цієї великої реформи має бути запровадження окремої системи СТВ 2. Вона повинна охоплювати: автомобільний транспорт, будівлі та промислові установи, на які не поширюється дія СТВ ЄС. Формування СТВ ЄС триває, вже сьогодні Європейський Союз активно впливає на інші системи торгівлі викидами й підтримує створення таких систем шляхом експорту свого ноу-хау”, — наголосила експертка.

Завантажити презентацію Марцеліни Ельжбєти Голембєвської

 4. Лекція “Перспективи впровадження в Україні системи торгівлі квотами на викиди парникових газів” | Лекторка: Тетяна Желєзна

Лекція

“З одного боку Україна ще не має достатньо досвіду, ресурсів та інфраструктури для ефективного запровадження СТВ, а з іншого боку є фактори, які впливають на невідкладність розробки й прийняття стратегії та запровадження СТВ. Зокрема: зобов’язання України в угоді про асоціацію з ЄС. За Європейською бізнес асоціацією (ЕВА) є чотири ключові умови ефективної кліматичної політики в Україні:

  1. не треба поспішати із запровадженням СТВ, а запуск пілотної фази в 2026 році не є реалістичним;
  2. розглядати окремо СВАМ та СТВ;
  3. СВАМ має застосовуватися за декларативним принципом, тобто без стягнення плат за викиди;
  4. треба концентруватися на розробці українського механізму СВАМ, щоб це стосувалося імпорту продукції з третіх країн”, — сказала експертка.

Завантажити презентацію Тетяни Желєзної


Подяка проєкту 

Тренінг з питань скорочення викидів парникових газів реалізовується командою Агентства з відновлюваної енергетики за підтримки Міністерства закордонних справ Нідерландів у межах розвитку зовнішньої політики Нідерландів.