Від 1,4 млрд у Франції до 429 млн євро у Польщі. 3,3 млрд євро планують інвестувати за межами ЄС — зокрема розглядаються Сполучене Королівство та Україна.

ерший інвестиційний прогноз щодо сектору біометану

Минулого тижня Європейська біогазова асоціація (EBA) оприлюднила перший інвестиційний прогноз щодо сектору біометану (1st EBA Biomethane Investment Outlook). Пропонуємо вам ознайомитися із документом на платформі SAF.

Перший інвестиційний транш сягне 18 мільярдів євро та буде акумульований до 2030 року для:

  • забезпечення розширення виробництва біометану,
  • підтримки енергетичної безпеки Європи,
  • протидії зміні клімату.

Варто зазначити, що після оголошення цілі REPowerEU рік тому EBA підрахувала, що для досягнення виробництва 35 млрд м3 біометану необхідні інвестиції у розмірі до 83 млрд євро до 2030 року (залежно від розміру заводу, місця розташування та типу екологічно чистої сировини).

Цей документ містить уже конкретні наміри щодо таких розмірів інвестицій:

  • 4,1 млрд євро — протягом найближчих 2 років,
  • 12,4 млрд євро — до 2030 року,
  • 1 млрд євро — без конкретних часових рамок.

У подальших випусках EBA оновлюватиме дані щодо актуальних розмірів інвестицій.

ерший інвестиційний прогноз щодо сектору біометану

Розподіл за країнами

Інвестиції здебільшого зосереджені у Франції (1,4 млрд євро) та Італії (1,1 млрд євро). Далі йдуть Нідерланди (951 млн євро), Іспанія (948 млн євро), Німеччина (658 млн євро), Швеція (635 млн євро) і Польща (429 млн євро).

Крім того, 5,5 млрд євро інвестицій поки не розподілені в ЄС, а 3,3 млрд євро буде спрямовано до країн, що не є членами ЄС, зокрема Сполученого Королівства та України.

ерший інвестиційний прогноз щодо сектору біометану

Основи політики

Інвестиціям сприятиме узгодження таксономії ЄС відповідно до REPowerEU. Політична воля сприятиме спрямуванню потоків капіталу у сектор біометану. Гармонізація системи транскордонної торгівлі в ЄС також матиме велике значення, особливо для несубсидованих проєктів.

Загальносуспільні переваги

Обіцяні інвестиції забезпечать додаткові загальносистемні вигоди для всього суспільства – мова про суму до 7,9 мільярдів євро на рік. Це енергетична безпека, здоров’я ґрунтів, скорочення викидів парникових газів і постачання біогенного C02, а також удосконалення управління відходами, створення робочих місць, заміна синтетичних добрив, сталий розвиток сільської місцевості та розширення агроекології. Біометан є єдиним відновлюваним джерелом енергії, яке може забезпечити всі ці переваги.

Біогенний СО2 для заміни продуктів на основі CO2 викопного походження включений до більшості проаналізованих бізнес-планів.

Важливим шляхом використанням біогенного CO2 є виробництво чистого синтетичного метану (з використанням “зеленого” водню), який генерує значні додаткові обсяги сталого екологічно чистого газу.

Також очікується впровадження технологій CCS (carbon capture and storage – уловлювання і зберігання вуглецю) і CCU (carbon capture and utilization – уловлювання і використання вуглецю) на наявних біометанових установках, що дозволить їм уловлювати весь утворений біогенний CO2.

Повний переклад документу українською читайте на платформі SAF.


Більше читайте на сайті SAF.

Нагадаємо, що UABIO є партнером платформи сталого агробізнесу SAF.

SAF – це комунікаційний майданчик, який об’єднує стейкхолдерів у галузі агробізнесу та спрямований на встановлення потужних зв’язків між гравцями ринку та запровадження сталих підходів у сільському господарстві. Для цієї платформи наша команда готує перевірену фахову інформацію щодо сектору біоенергетики.

Зображення: Air Liquide.