Читайте у новому спільному матеріалі Президента МХП Еко Енерджи, голови правління громадської спілки Global 100% RE Ukraine Олександра Домбровського та голови правління Біоенергетичної асоціації України, члена правління громадської спілки Global 100 RE Ukraine Георгія Гелетухи про екологічні, економічні і політичні переваги розвитку ВДЕ для Економічної правди. В Україні екологічні важелі підтримки ВДЕ не працюють. Чому і як це змінити? Розповідають експерти.

Економічний аспект

Міф «ВДЕ — це дорого» міцно вкорінений в українській свідомості і заважає економічному розвитку країни.

Чому? За час гібридної боротьби з ВДЕ в Україні світ увійшов у глибоку енергетичну кризу. Ціни на природний газ зросли у 15-20 разів і вже кілька разів перетинали межу у $2000 за 1000 м3. Все частіше лунають прогнози про досягнення рівня $3000 за 1000 м3 вже цієї зими. Ціни на вугілля за останні два роки зросли у понад 3 рази і досягали $220/т у жовтні і близько $150/т у грудні 2021 року.

Ціни на природний газ піднялися у 15-20 разів
Ціни на вугілля за цей же час збільшились у понад 3 рази

Який результат? Маємо рекордно високі ціни на електроенергію і тепло.

Чому ВДЕ? Найголовніше — з кожним роком вартість електроенергії з ВДЕ суттєво зменшується, а від традиційної генерації — стрімко зростає. Масштабний розвиток ВДЕ є шляхом для досягнення найдешевшої ціни електроенергії для кінцевого споживача. Про це свідчать авторитетні дані та вчені. Прикладаємо таблицю вартості електроенергії від генерації різного типу від LAZARD.

Вартість електроенергії від генерації різного типу

За розрахунками фінської компанії Wärtsilä, сценарій, що забезпечує найдешевшу електроенергію в Україні, передбачає частку електроенергії з ВДЕ — 83% до 2050 року. Інші 17% генеруватиме маневрена газова генерація.

Пропозиції?

  • Розвиток сонячної і вітрової генерації для витіснення вугілля з сектору електроенергетики.
  • Біоенергетика гратиме ключову роль у заміщенні природного газу в теплопостачанні і для декарбонізації транспорту.
  • Біометан є однією з найперспективніших опцій для декарбонізації газових маневрених потужностей, а також транспорту.

Політичний аспект

Безпрецедентний політичний тиск на Україну і країни ЄС з боку Росії. Питання вартості природного газу — найгостріше.

Скільки втрачає Україна? Україна, у середньому, імпортує 10 млрд м3 природного газу/рік. Навіть за вартості $1000 за 1000 м3 необхідно витратити $10 млрд на рік. Додатково Україна імпортує близько 19 млн т енергетичного вугілля, на що, за ціни $150 за тонну, необхідно витрати $2,8 млрд на рік.

Якщо замінити газ та вугілля на ВДЕ? Україна економитиме близько $13 млрд. Відбудеться підвищення енергоефективності української економіки, Україна стане на шлях енергетичної, а значить, і політичної незалежності.

Необхідні кроки? Про законодавчу базу, регуляторні механізми та ключові для розвитку ВДЕ рішення читайте у повному матеріалі за посиланням.


Джерело: Колонка “Відновлювана енергетика: завдання на 2022” на сайті “Економічна правда”: https://bit.ly/34RuBek.