Обіцяли розповідати вам про досвід відмови від імпортних енергоресурсів та розвитку ВДЕ у прогресивних країнах — тож, поговоримо про Австрію.

Зберігайте цікавий і вичерпний лонгрід від наших експертів.

Зобов’язання

Уряд Австрії прагне досягти вуглецевої нейтральності країни не пізніше 2040 року.

Країна поставила за мету забезпечити виробництво 100% відновлюваної електроенергії до 2030 року.

Уряд заявив про плани до 2035 року відмовитися від систем опалення на нафті та вугіллі, а до 2025 року – обмежити використання природного газу для опалення нових будинків.

Що вже втілено?

У 2018 році вже 77% електроенергії надходило з відновлюваних джерел. Як і в багатьох країнах, декарбонізація виробництва теплової енергії та транспортного сектору поки є складною проблемою. При цьому зростання питомих викидів парникових газів в Австрії з 2014 року значною мірою зумовлене збільшенням кінцевого споживання енергії в будівлях і транспорті.

Розвиток ВДЕ

Австрія є однією з світових лідерів у сфері відновлюваної енергетики. У 2018 році відновлювані джерела енергії покривали майже 30% ЗППЕ. Частка відновлюваних джерел у загальному кінцевому споживанні становила 32%, а частка у виробництві електроенергії – 77%.

У постачанні відновлюваної енергії в Австрії домінують біоенергетика та гідроенергетика. У 2018 році біоенергетика становила 17% ЗППЕ, на гідроенергетику припадало 10% ЗППЕ, а вітрова та сонячна енергетика разом сягнули 2,5%. Австрія також виробляє біогаз, на який припадає близько 3% ЗППЕ.

Відмова від природного газу в АвстріїВідмова від природного газу в Австрії

Залежність від імпорту газу

Австрія дуже залежить від імпорту енергії, незважаючи на великі гідро- та біоенергетичні ресурси.

Середній рівень самозабезпечення енергетичними ресурсами за останнє десятиліття становив 36%, з постійною тенденцією росту частки ВДЕ.

Загальне постачання первинної енергії становило 32,8 млн т н.е. у 2018 році, з яких близько двох третин забезпечувалося викопним паливом, а решта – ВДЕ.

Загальне кінцеве споживання палива у 2018 році становило 27,6 млн т н.е., з яких на нафту припадало 40%, електроенергію – 20%, природний газ – 18%, на біоенергетику та відходи – 14%. Як видно з діаграми, природний газ є другим за величиною джерелом енергії в Австрії, він забезпечує 22% ЗППЕ і 18% загального кінцевого споживання (2018 р.). Природний газ також є другим за величиною паливом у виробництві електроенергії – 15% від загального виробництва.

За обсягом споживання природного газу лідером є промисловість, наступним є сектор виробництва теплової та електричної енергії, на третьому місці – житловий сектор. Внутрішній видобуток природного газу в Австрії скоротився за останнє десятиліття, і більшість поставок газу здійснюється за рахунок імпорту. Країна приділяє увагу питанню диверсифікації імпорту та збереження доступу до сховищ газу важливі задля безпеки постачання.

Австрія є основним транзитним маршрутом для європейських поставок газу, і її роль як торгового центру з великими сховищами газу в Баумгартені значно зросла з 2011 року.

Газ відіграватиме важливу роль у енергетичному переході Австрії, оскільки країна прагне інтегрувати газовий та електроенергетичний сектори і «озеленити» газ шляхом його заміни на біометан і водень.

Розвиток відновлюваних газів

Довгострокове бачення Австрії полягає в тому, щоб забезпечити споживання відновлюваного газу власного виробництва. Відновлюваний газ і водень будуть закачуватися в газову мережу замість того, щоб споживатися на місці виробництва (наявна ситуація з використанням біогазу).

Також планується дедалі більше подавати біометану безпосередньо в газову систему. Використання наявної газової мережі для біогазу, біометану та водню допоможе оптимально інтегрувати ВДЕ в сектор електроенергетики та дозволить пом’якшити часову різницю між виробництвом електроенергії з відновлюваних джерел та її споживанням.

Для підтримки довгострокового скоординованого планування та в контексті розробки Національної водневої стратегії, розробляється «Австрійська біогазова карта», на яку буде нанесено потенційні виробничі майданчики для полегшення їхнього підключення до газової мережі.

Крім того, розробляється Карта «Електроенергія у газ» (P2G), де буде визначено найкращі місця для будівництва установок з виробництва «зеленого» водню.

Схеми підтримки

  • З метою надання податкових пільг для виробників водню та біогазу, а також для створення правової визначеності для інвесторів і розблокування необхідних інвестиції, було внесено зміни до закону Австрії «Про оподаткування природного газу» (в межах податкової реформи у 2020 році).
  • В Австрії електроенергія з відновлюваних джерел підтримується переважно за допомогою «зеленого» тарифу.
  • За рахунок субсидій підтримується будівництво фотоелектричних установок на будівлях, а також малих або середніх ГЕС.
  • Електроенергії з відновлюваних джерел надається доступ до мережі відповідно до загального законодавства в секторі енергетики та за недискримінаційними принципами.
  • Опалення та охолодження з використанням ВДЕ підтримується за допомогою різних схем стимулювання як на рівні країни, так і на рівні окремих федеральних земель. Основною схемою на федеральному рівні є «національне сприяння довкіллю».
  • Для ВДЕ на транспорті застосовується система квот.
  • Інвестиційні гранти на переобладнання транспортних засобів або придбання електромобілів доступні в межах екологічної рекламної програми мобільності.
  • Австрія підтримує впровадження ВДЕ також за допомогою фінансування численних інноваційних пілотних проєктів, спрямованих на розвиток ключових сфер. Ці проєкти передбачають будівництво сонячних фотоелектричних станцій з системами акумулювання енергії, використання ВДЕ для опалення та охолодження, проєкти з розвитку сталої мобільності, виробництво біогазу та водню з відновлюваних джерел.

Більше на цю тему читайте в Аналітичній записці UABIO № 28 “Десять кроків України для відмови від російського природного газу“