«Прощавай, дизель, — привіт, біопаливо», — саме такий слоган розміщений на 10 вантажівках, що перевозять продукти харчування Lidl.

Постачає біопаливо північноірландська харчова логістична компанія McCulla Transport зі свого заводу від WELTEC BIOPOWER. Кожна вантажівка, яка працює на біопаливі, викидає на 93% менше вуглецю, ніж дизельна вантажівка. Таким чином, знижуються викиди і залежність від викопного палива.

McCulla — одна з найбільших транспортних компаній Північної Ірландії з 235 співробітниками та холодильним складом площею майже 8500 квадратних метрів, яка протягом багатьох років постачає продукцію супермаркетам Lidl у Північній Ірландії. І з кожним роком робить це все більш екологічно.

Перша черга біогазової установки розпочала роботу ще в січні 2017 року. Як сировина використовувалися гній, сільськогосподарські відходи і трав’яний силос з ферми, що належить McCulla. Таким чином, виробляють електроенергію і тепло з ВДЕ для холодильного складу логістичного депо, а також головного офісу компанії McCulla. Ця когенераційна установка має потужність 500 кВт.

Мережа супермаркетів Lidl використовує вироблений із власних харчових відходів біометан як паливо для перевезень у Північній Ірландії

У липні 2021 року відбулося розширення заводу — біогазова установка почала виробляти біометан. На майданчику в Лісберні, за 10 кілометрів на південь від Белфаста, щогодини 450 м³ біогазу модернізується до біометану. Це дає можливість логістичній компанії експлуатувати 10 нових вантажівок на біометані, які заправляються безпосередньо на новій біометановій АЗС компанії. Використання палива для вантажних автомобілів призвело до створення найекологічнішого автопарку в Північній Ірландії.

Сировина

Сировиною для виробництва зеленого палива є харчові відходи, що надходять із 41 супермаркету Lidl у Північній Ірландії. Їх використання стало можливим після переобладнання біогазової установки. 17 500 тонн харчових залишків із магазинів Lidl на рік замінили сільськогосподарські відходи як субстрат для виробництва палива для великовантажних автомобілів.

Технології

WELTEC BIOPOWER та Pentair Haffmans — німецькі лідери біогазового ринку, які відповідали за технологічні рішення.

У WELTEC BIOPOWER будували та розширювали завод за перевіреною технологією:

  • Чотири ями для попереднього зберігання субстратів.
  • Подальше анаеробне зброджування відбувається у двох варильних котлах зі сталі діаметром 23,03 м, висотою 6,30 м і об’ємом 2625 м³ кожен.
  • Дигестат зберігається в газонепроникному резервуарі зі сталі об’ємом 3432 м³.

Щоб повністю використати енергетичний потенціал харчових відходів, WELTEC обладнав дозатор об’ємом 80 м³ системою попередньої подачі MULTIMix. У ньому залишки їжі подрібнюються та гомогенізуються.

Крім того, відходи Lidl автоматично розпаковуються та пастеризуються на біометановому заводі. У ході розширення WELTEC BIOPOWER оновила систему управління на основі ПЛК LoMOS, що є власною розробкою.

Мережа супермаркетів Lidl використовує вироблений із власних харчових відходів біометан як паливо для перевезень у Північній Ірландії

Модернізували додаткові газопроводи, встановили другий аварійний факел і забезпечили безперебійне з’єднання всіх компонентів без змін на вихідній станції, яка з моменту введення в експлуатацію показала одні з найвищих показників продуктивності в галузі.

Понад як удвічі збільшена продуктивність початкової установки потужністю 500 кВт без подальших інвестицій в обладнання для зброджування.

Зміна сировинного складу, зокрема перехід з гною, силосу та сільськогосподарських залишків на харчові відходи, не впливає на роботу заводу.

Система модернізації біогазу є розробкою компанії Pentair Haffmans. Надійний модуль відокремлює вуглекислий газ та інші компоненти біогазу від метану за допомогою мембранної технології.

Плани

Протягом наступних п’яти років весь парк вантажівок компанії McCulla Transport переведуть на біопаливо.


Джерело: WELTEC BIOPOWER.