Дякуємо Європейській біогазовій асоціації та виданню EURACTIVE за важливу публікацію важливих тез щодо проблем розробки бази даних ЄС (UDB) та потенційного експорту українського біометаном у майбутньому. У статті автори цитують голову правління UABIO Георгія Гелетуху.

Європейська спільнота підтримує розблокування експорту біометану в Україні

Нагадуємо, база даних UDB для газоподібного палива має бути запроваджена до 21 листопада 2024 року відповідно до Директиви про відновлювані джерела енергії (RED III).

Як працюватиме ця база даних (UDB)?

Ця система призначена для гарантування прозорості на ринку шляхом відстеження сталості та походження відновлюваних джерел палива, які на ньому розміщені. Це сприятиме створенню єдиного ринку ЄС для ВДЕ, таких як біометан, і розширить його корпоративне використання.

Тобто система гарантуватиме, що:

  • акредитоване біопаливо відповідає вимогам сталого розвитку RED та політиці декарбонізації;
  • кожен заявлений м3 біометану спожитий тільки один раз.

У чому проблема?

Трейдери не зможуть зареєструвати екологічно чистий біометан, який надходить поза межами газової мережі ЄС в UDB, а саме Сполученого Королівства та України.

Фактично UDB для газоподібного палива – і, отже, ринок сталого біометану, що закачується в мережу, – буде обмежений біометаном, виробленим в ЄС.

Це серйозний зрив транскордонної торгівлі зі Сполученим Королівством на зростаючому європейському ринку біометану. Крім того, це обмежить доступ компаній до повністю сертифікованого біометану, що, як наслідок, уповільнить декарбонізацію та зусилля з підвищення енергетичної безпеки.

У випадку з Україною таке виключення імпорту послабить перспективи становлення національного ринку біометану. До кінця 2025 року очікується запуск 12 заводів. Експорт до ЄС має для нас критично важливе значення!

Що ми маємо на сьогодні?

За неофіційною інформацією, Сполучене Королівство та Україну підʼєднають до UDB вже незабаром після офіційного запуску бази. Проте офіційного документа Європейської комісії, який би це підтверджував, немає. Це призводить до того, що ринок досі не врегульований.

Зараз ця невизначеність негативно впливає на бізнес і є поганим сигналом для інвесторів у сферу біометану, що за розрахунками зросте в 10 разів до 2030 року.

Позиція Георгія Гелетухи

Імпорт біометану — це така потрібна валюта в Україні та розвиток національних технологічних виробничих потужностей, — наголошує Георгій Гелетуха, вказуючи на те, що під час будівництва біометанового заводу не менше 50% інвестицій спрямовується в українське обладнання та послуги.

Крім того, невключення України у базу даних суперечить Меморандуму про взаєморозуміння, підписаному в лютому 2023 року Урсулою фон дер Ляєн і українським прем’єр-міністром Денисом Шмигалем. Документ має на меті «гармонізацію процесів сертифікації (…) для імпорту біогазу, біометану, водню та інших синтетичних газів», а також інтеграцію «економічних операторів з України в визнану ЄС глобальну систему сертифікації», щоб надати біометану «з України доступ до енергетичного ринку ЄС».


Джерело: Biomethane trade – Urgent need to make the Union Database right | Euractive