Розповідаємо про технології, які допомагають зробити біопаливні котельні більш ефективними, а саме використання скидного тепла після енергетичних установок.

Навіщо використовувати скидне тепло?

Бо це дозволяє підвищити економічну ефективність роботи теплогенерувальних установок, зменшити витрату палива та емісії забруднювальних речовин в атмосферу. Для установок, що працюють на біомасі, системи глибокої утилізації димових газів можуть використовуватися зокрема як газоочисне обладнання для зниження викидів твердих часток в атмосферу.

Читайте повний матеріал платформі SAF, у підготовці матеріалів для якої бере участь наша команда.

У звичайних котлах велика кількість енергії втрачається, потрапляючи в навколишнє середовище через тепло, що викидається разом із димовими газами. Зазвичай температура димових газів після котлів тримається на рівні 140-220 °C, що призводить до втрати 8-15% енергії палива. В результаті горіння палива утворюються продукти згорання, що містять водяні пари. Додавши утилізатор димових газів до звичайного котла, можна рекуперувати значну частину явної і прихованої теплової енергії і значно підвищити термічний ККД установки.

Зазвичай, використання конденсаційних утилізаторів (економайзерів) на газових котлах дозволяє додатково отримати до 12% теплової енергії, а на біопаливних котлах — до 35%, в залежності від вологості біопалива і температури води, що використовується для охолодження.

Про реальні приклади читайте на платформі SAF.


Нагадаємо, що UABIO є партнером платформи сталого агробізнесу SAF.

SAF – це комунікаційний майданчик, який об’єднує стейкхолдерів у галузі агробізнесу та спрямований на встановлення потужних зв’язків між гравцями ринку та запровадження сталих підходів у сільському господарстві. Для цієї платформи наша команда готує перевірену фахову інформацію щодо сектору біоенергетики.