5 квітня відбулася офіційна презентація проєкту «Інновації в ланцюжку доданої вартості сталої біоенергетики – Програма управління знаннями», який реалізує Науково-технічний центр «Біомаса» за фінансової підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку.

Головна мета проєкту – покращити доступ українських компаній, університетів біоенергетичного сектору до сучасних знань, практичного передового досвіду та інновацій.

У межах реалізації проєкту, який триватиме 18 місяців, передбачено створення комплексної Програми управління знаннями у сфері біоенергетики починаючи від етапу підготовки молодих фахівців до підвищення кваліфікації досвідчених менеджерів. 

Захід об’єднав представників біоенергетичного бізнесу, практиків, а також викладачів та студентів закладів вищої освіти, які вивчають та досліджують відновлювану енергетику та зокрема біоенергетику.

Від Європейського банку реконструкції та розвитку виступила керівниця проєкту Аліна Білан, яка проінформувала присутніх про місію проєкту, завдання та виклики що стоять перед освітою біоенергетичної сфери за поточних умов.

Керівник проєкту Георгій Гелетуха від Науково-технічного центру «Біомаса» розповів про основні етапи проєкту, окреслив роль і місце закладів вищої освіти та бізнес-спільноти у програмі, а також безпосередні переваги участі для кожної із залучених сторін. 

У своєму виступі Георгій Гелетуха розповів про важливість та перспективність сектору біоенергетики в Україні, необхідність підвищення якості підготовки фахівців цієї галузі та розширення виробничих потужностей. Програма управління знаннями — це прикладний інструмент, який допоможе теоретикам і практикам побудувати чітку взаємодію у майбутньому.

Завантажити презентацію з деталями проєкту

На першому етапі реалізації проєкту передбачено створення Робочої групи, метою якої є вивчення та узагальнення потреб бізнесу та співставлення їх зі спроможностями освітніх закладів. Проєктом передбачено оновлення навчальних планів закладів вищої освіти відповідно до передових міжнародних практик, а також проведення заходів із підвищення кваліфікації як викладачів вищих навчальних закладів, так і інженерів та техніків з будівництва та експлуатації біоенергетичних установок, а також менеджерів та адміністраторів біоенергетичних підприємств.

Варто зазначити, що до команди проєкту залучені як українські, так і міжнародні експерти, з великим практичним досвідом.

Усі учасники проєкту матимуть змогу прослухати курс фахових лекцій, дізнатися про найкращі практики і досвід, отримати консультаційну допомогу з оновлення навчальних програм та удосконалення виробничих процесів, підвищити свою кваліфікацію як з точки зору теорії, так і практики. 

Наостанок відбулася плідна дискусія, під час якої учасники могли отримати відповіді на запитання від команди проєкту.


Якщо ви зацікавлені у проєкті та хочете долучитися до Програми, контактуйте з координаторкою проєкту Тетяною Желєзною: zhelyezna@secbiomass.com.