Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає кредит €60 млн українському приватному ТОВ «Лан-Ойл» для будівництва нового приватного біопаливного заводу в Україні. Це перший такий обʼєкт з початку великої війни.

Проєкт реалізується концерном «Галнафтогаз» і групою компаній «ОККО». Станом на грудень 2023 р. концерн «Галнафтогаз» мав та експлуатував 396 АЗС під брендом «OKKO».

Біопальне, що вироблятиметься на новому заводі, відповідатиме вимогам Директиви ЄС про відновлювану енергетику (RED III).

Проєкт сприятиме:

  • подоланню викликів, з якими стикнулася компанія,
  • професійній реінтеграції та доступу до послуг для ветеранів війни,
  • навчанню жінок, які заповнюватимуть традиційно «чоловічі» посади у логістичному підрозділі «OKKO».

Гарантії ЄС

Кредит супроводжується фінансовою гарантією Європейського Союзу у межах інвестиційної складової програми Ukraine Facility (Pillar II).

Це частина нової програми Ukraine Investment Framework із загальним бюджетом €150 млн, яку представили на Конференції з відновлення України у Берліні. Підписаний документ сприятиме енергетичній безпеці України та декарбонізації енергетичного сектору завдяки створенню внутрішнього джерела постачання біоетанолу, використання якого забезпечує скорочення викидів парникових газів на 70% порівняно з традиційними видами палива.

Програма передбачає підтримку нових та наявних кліматичних технологій відповідно до детального Плану ЄС для України, зокрема в енергетичному секторі.

Ми вітаємо ОККО та радіємо, що українська біоенергетика набирає обертів навіть в умовах війни.

А також наша команда вдячна ЄБРР за підтримку таких важливих ініціатив. Зазначимо, що Банк уже виділив понад €4,2 млрд в Україні з початку війни.


Джерело: AgroTimes