Вітаємо члена UABIO, групу компаній VITAGRO та Хмельницького оператора ГРМ з успішною подачею біометану до ГТС України. Це крок до подальшого експорту.

Завод з виробництва біометану групи компаній Vitagro

Це перший і поки єдиний подібний досвід для всієї енергетичної галузі України! За різними оцінками, вже цьогоріч Україна може вийти на річний об’єм виробництва та експорту на рівні 80-100 млн куб. м газу.

Паралельно у групі компаній VITAGRO прагнуть налагодити експорт біометану. Компанія вже має всі необхідні дозвільні документи й як тільки накопичить у газосховищах достатні об’єми, одразу зможе починати продавати біометан іноземним покупцям.

Потужність та сировина

Нині завод працює на потужності 60-70% від запланованої. Добовий об’єм газу, що потрапляє до ГРМ, становить приблизно 6 тис. куб. м. На повну потужність установка зможе вийти вже до кінця жовтня 2024 року

Для виробництва біометану VITAGRO буде використовувати як власну, так і покупну сировину. Перш за все, це відходи тваринництва та рослинництва.

Завод з виробництва біометану групи компаній Vitagro

Крім біометану, на заводі підприємства будуть отримувати твердий і рідкий дигестат, що використовуватиметься компанією в якості органічних добрив.

Коментарі представників

“Якщо процедура працюватиме коректно, то вже у листопаді можна буде говорити про перший досвід експорту українського біометану за кордон. Також ми розраховуємо, що це стане значним кроком до гармонізації вітчизняного та європейського ринку біометану, за аналогією з ринком електричної енергії. Додатково хотів би відмітити злагоджену роботу всіх учасників ринку, партнерів та співробітників компанії, які доклали неймовірних зусиль, щоб ця подія відбулась”, – Володимир Івахів, керівник департаменту відновлюваних джерел енергії групи VITAGRO.

Завод з виробництва біометану групи компаній Vitagro

“Загальний обсяг інвестицій у наш біометановий завод становить 6 млн євро. Група інвестувала в нього власні кошти, а повернути інвестиції планували за 5 років повноцінної роботи. Зараз строки дещо зміщуються через минулу затримку з державним регулюванням щодо експорту біометану. Однак тепер, коли всі процедури розроблені й затверджені законодавчо, ми можемо точніше прогнозувати свою роботу та створювати нові інвестиційні проєкти. В тому числі плануємо залучати до таких проєктів і зарубіжних партнерів”, – Сергій Савчук, директор з розвитку та інвестицій групи компаній VITAGRO.


Біометановий завод група VITAGRO розпочала будувати в 2022 році, вже після повномасштабного вторгнення. Перший пуск біометану в рамках пуско-налагоджувальних робіт відбувся зимою 2024 року. Півроку уставновка вимушено простоювала через неврегульоване законодавче питання експорту біометану.

Джерело: Енергореформа.