У Швеції планують відмовитися від використання викопного палива, отримуючи необхідну теплову та електричну енергію, а також паливо для громадського та особистого автотранспорту з поновлюваних джерел.

Вже сьогодні централізоване теплопостачання 60 тисячного м. Векшьо здійснюється від ТЕЦ, що працює на біомасі. Збір, сортування та переробка побутових відходів дозволяють отримувати біогаз, що застосовується для приводу міських автобусів. У 2013 році переробка 3000 тонн відходів сприяла виробництву 1,3 млн куб.м газу. Надалі планується подвоїти обсяг за рахунок охоплення всього житлового сектора. Велику частку електроенергії виробляють вітроустановки і сонячні панелі. Також міська влада розширюють мережу громадського транспорту і стимулюють громадян використовувати електромобілі і електробайки.

У Стокгольмі зростає виробництво енергії з біомаси. В одному з районів централізоване теплопостачання здійснюється від біогазової станції. В даний час ведеться будівництво енергоефективних будівель на 12 тис. квартир і 35 тис. офісних приміщень. Для цих будинків заплановано сумарний рівень енергопостачання не вище 55 кВтгод на 1 кв метр на рік.

За матеріалами “Электро вести”