Над будівництвом такого потужного об’єкта працювали фахівці з 9 країн Європи.
Потужність нової ТЕЦ – 15МВт теплових та 1,6 МВт електричних на біомасі. Вона безперебійно забезпечує 190 житлових будинки, 3 дитячих садки та 5 шкіл гарячою водою і теплом, яке виробляється з місцевого біопалива: соломи, відходів кукурудзи, соняшника та тріски деревини.

Що маємо у результаті?

  • Завдяки роботі ТЕЦ планується виробляти понад 7 млн кВт·год електроенергії та близько 38 тис. Гкал теплової енергії з біомаси. 
  • Вже у 2019 році 20% теплової енергії було вироблено з біомаси у системах централізованого теплопостачання м. Кам’янець-Подільського.
  • Місто Кам’янець-Подільський заявило про плани перейти на 100% ВДЕ.

У чому унікальність проєкту?

Місто Кам’янець-Подільський стало першим в Україні, третім у Європі та п’ятим у світі, яке використовує сучасний метод виробництва тепла, який полягає у використанні турбіни ОRС (Organic Rankine Cycle – органічний цикл Ренкіна) з водогрійним котлом високого тиску. На станції встановлено 2 біомасових котли загальною потужністю 15 МВт (10 МВт + 5 МВт), два резервних газових котли загальною потужністю 24 МВт (2х12МВт), а також 3 когенераційні установки загальної електричною потужністю 1,89 МВт.

Скільки газу можна зекономити?

Потенціал заміщення газу складає 8–15 млн м3 газу на рік.

Який вид палива використовується?

Підприємство закуповує деревну тріску з відходів переробки деревини та відходів садівництва. Доставка сировини здійснюється автотранспортом. Основні вимоги до паливної сировини: вологість не більше 50% та розмір тріски – 20-40 мм. На території ТЕЦ сировина зберігається під відкритим небом, а для маніпуляцій з готовим паливом використовується ковшовий навантажувач.

Кам’янець-Подільська біо-ТЕЦ збудована в межах проєкту «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання» Udheep за кошти кредиту Світового банку. Реалізація проєкту почалася у 2015 році, будівництво, вартість якого склала 9,6 млн доларів, біоенергетичного об’єкта велося у 2017-2018 роках. Обладнання для ТЕЦ виготовила компанія Kriger, яка є членом і партнером Біоенергетичної асоціації.


За матеріалами експерта UABIO Євгена Олійника.