Що важливо знати?

  • Розвивається декілька останніх десятиліть;
  • Зараз експлуатується понад 80 електростанцій на біомасі загальною потужністю понад 4000 МВт;
  • Основна частка ТЕС/ТЕЦ перебувають у приватній власності, мають потужність до 50 МВт і працюють на деревній біомасі, підстилці птахофабрик, міскантусі і соломі.

Британці мають досвід сумісного спалювання біомаси з вугіллям. Коли екологічні вимоги до електростанцій значно зросли, частину вугільних електростанцій закрили, частину – переобладнали винятково для спалювання біомаси (Drax, RWE, E.ON, DONG Energy та ін), а решта функціонує шляхом сумісного спалювання біомаси з вугіллям.

Досвід ключових об’єктів

Про Melton Renewable Energy UK Limited

Компанія є одним з провідних незалежних виробників відновлюваної енергії в Сполученому Королівстві. Загальна встановлена потужністю об’єктів становить 165 MВт, з яких 111 МВт – п’ять електростанцій на біомасі. У 2000 році ця компанія була першою у країні, яка збудувала ТЕЦ Ely Power Station, що працює на соломі зернових і ріпаку, міскантусі. Встановлена електрична потужність станції становить 38 МВт, а річне споживання соломи – 200 тис. тонн.

Будівництво ТЕЦ Sleaford Renewable Energy Plant

У грудні 2011 року спеціалізований інвестиційний фонд Glennmont Partners ухвалив рішення про фінансування будівництва ТЕЦ Sleaford Renewable Energy Plant на соломі потужністю 38 МВт вартістю 168 млн фунтів. Електростанція почала працювати у 2014 році. На станції працює 30 осіб і ще 50 осіб залучено у сфері постачання палива. Щорічно завод спалює 240 000 тонн соломи (приблизно 55 тюків за годину), що постачається з ферм у радіусі 50 кілометрів. Надлишок тепла на ТЕЦ, що відпускається безкоштовно, використовується для обігріву громадського басейну, боулінг-центру, футбольного центру, початкової школи та офісу районної ради.

Електростанції на соломі за технологією данської компанії BWSC

Таких у країні дві. Перша ТЕЦ Brigg renewable energy plant потужністю 40 МВт розпочала свою роботу у січні 2016 року, а друга ТЕЦ Snetterton Renewable Energy Plant потужністю 44 МВт почала працювати у вересні 2017 року. Термін будівництва обох станцій становив близько 2,5 років. Розробником проєктів є BWSC East Anglia. Спільні інвестиції належать скандинавському підряднику Burmeister & Wain (A/S BWSC) та данському інфраструктурному фонду K/S Copenhagen Infrastructure Partners. Основний постачальник палива Worldwide Farming Partnership зобов’язується постачати не менше 50 тис. тонн соломи, що становить близько 20% загальних потреб. Іншу частку палива закуповують у місцевих фермерських господарств.


Дізнавайтеся більше корисної інформації у наших аналітичних записках! Зокрема Аналітичній записці UABIO 24 “Енергетичне використання агровідходів. Що варто знати про організаційні і технічні рішення”.