ВДЕ – це базовий інструмент для досягнення світових цілей, визначених Паризькою кліматичною угодою. Маємо декілька аргументів:

  • Це економічно, соціально та екологічно вигідно.
  • Це ефективно.

Глобальна енергетична система повинна пройти через глибоку трансформацію, від системи, що значною мірою базується на викопних паливах, до такої, що підвищує енергоефективність і базується на ВДЕ. Така глобальна енергетична трансформація вважається кульмінацією “енергетичного переходу”, що вже відбувається у багатьох країнах, і може зробити наш світ більш сталим, здоровим та гармонійним. Енергоефективність та ВДЕ є фундаментом такого енергетичного переходу. Разом вони можуть забезпечити понад 90% скорочення викидів CO2, пов’язаних із енергоспоживанням. Частка ВДЕ та енергоефективність мають зростати в усіх секторах.

Загалом

Загальна частка ВДЕ повинна зрости приблизно з 15% загального обсягу постачання первинної енергії (ТЕС) у 2015 році до приблизно двох третин до 2050 року. Для досягнення кліматичних цілей енергоємність світової економіки доведеться скоротити приблизно на дві третини до 2050 року, зменшивши загальне постачання первинної енергії в цьому році трохи нижче рівня 2015 року. Цього можна досягти, незважаючи на значне зростання населення та світової економіки шляхом істотного підвищення енергоефективності.

Промисловість

До 2050 року використання ВДЕ у промисловості має зрости ще більше ніж у чотири рази. Біомаса та електроенергія з ВДЕ гратимуть значну роль.

Кінцеве споживання енергії в промисловості за джерелами (ПДж/рік)

Транспорт

У транспортному секторі перехід на ВДЕ прогнозується найбільш складним. Навіть у 2050 році 42% сектору забезпечуватимуть викопні види палива. На сектор чекає глибока трансформація.

Кінцеве споживання енергії у транспортному секторі за джерелами (ПДж/рік)

Забезпечення енергією будівель

Частка сучасних ВДЕ у секторі будівель значно зростатиме. До 3/4 споживання енергії у будівлях можуть постачатися з ВДЕ. Електроенергія може забезпечувати майже 56% попиту на енергію в секторі.

Кінцеве споживання енергії у секторі будівель за джерелами (ПДж/рік)v

Виробництво електроенергії

Виробництво електроенергії зросте майже вдвічі з забезпеченням 85% електроенергії за рахунок ВДЕ. До 2050 року всі країни можуть істотно збільшити частку ВДЕ.

Виробництво електроенергії за джерелами (ТВт•год/рік)

IRENA припускає, що ВДЕ можуть становити 60% і більше від загального обсягу споживання енергії (TFEC) багатьох країн. Наприклад, Китай може збільшити частку ВДЕ у споживанні енергії з 7% у 2015 році до 67% у 2050 році. У ЄС ця частка може зрости від 17% до понад 70%. В Індії та США ВДЕ можуть збільшитися до двох третин або більше.


За матеріалами: GLOBAL ENERGY TRANSFORMATION, International Renewable Energy Agency (IRENA) 2018.