Знали, що Копенгаген планує стати першою в світі вуглецевою столицею до 2025 року? Розповідаємо про проєкт який скорочує 1 млн тонн СО2 і є фантастичним зразком архітектурного дизайну.

Комунальне підприємство Великого Копенгагена HOFOR підтримує місто у досягненні цієї мети за допомогою кількох ініціатив, зокрема переходу електростанції Амагерверкет з викопного палива на біомасу.

Електростанція має два блоки:

  • старий 1971 року випуску, який у 2010 році було переобладнано на деревні гранули,
  • другий працював на вугіллі та був замінений новим блоком BIO4, який працює на екологічно чистій деревній трісі.

Вся генерація електроенергії та тепла на станції зараз базується на відновлюваних джерелах енергії. Біоконверсія дала можливість досягти скорочення викидів CO2 на 1 мільйон тонн, що відповідає викидам 500 000 автомобілів.

Внаслідок цього постачання централізованого опалення в столиці Данії стало на понад 80 відсотків вуглецевим нейтральним.

Висока гнучкість та енергоефективність

Крім постачання чистої енергії для жителів Копенгагена, блок BIO4 є надзвичайно гнучким. Коли подача енергії вітру висока або зростає потреба в теплі, установка може виробляти лише тепло – до 585 МДж за секунду. Коли є попит на електроенергію, установка може виробляти як тепло, так і електроенергію.

BIO4 забезпечує 25% потреб в теплі в Копенгагені. Новий блок має енергоефективність понад 110 відсотків, що на 30 відсотків вище, ніж ефективність старої вугільної установки.

Досягти такої високої енергоефективності вдалося за допомогою конденсації димових газів. У порівнянні з іншими тепловими та електростанціями, енергоефективність 110 відсотків є найкращою в своєму класі.

Деталі проєкту

  • Виробництво енергії: електроенергія і тепло або тільки тепло.
  • Потужність: 150 МВт ел. + 400 МВт тепл.
  • Котел на основі технології циркуляційного киплячого шару.
  • Очищення димових газів з конденсацією.
  • Номінальне споживання палива — 500 МВт, 185 тонн тріски на годину за повного завантаження (приблизно 1,2 млн тонн у рік).
  • Тут працевлаштовано близько 1000 співробітників.
  • Річне споживання деревної тріски: 1,2 мільйона тонн.
  • Наявність двох приміщень для зберігання тріски та конвеєрів.
  • Архітектура: BIO4 є елементом архітектурного дизайну для міста Копенгаген, а також місцем відпочинку для городян і туристів, які невдовзі отримають доступ до приміщень заводу і матимуть змогу насолоджуватися краєвидами з висоти 40 метрів.

Про дизайн

Електростанія має унікальний натуралістичний дизайн, в основі якого багато деревини (зокрема евкалптові стовбури) та металевих елементів (переважно зі сталі), обрамлених в авторську світлову концепцію.

Світло на фасаді забезпечують 49 світлодіодних світильників, встановлених на сталевих сходах, розташованих на відстані понад 24 метрів від будівлі. Кожна з них пропускає світло через трафарети, що обертаються, у двох обертових фільтрах та об’єктиві з м’яким фокусом, які розсіюють світло, створюючи реалістичні сцени. Шаблони були синхронізовані в цифрових моделях і відтворені на місці за допомогою лазерних напрямних, щоб забезпечити дрібну точність. Великі центральні сходи серед колод, що звисають, ведуть на оглядовий майданчик на даху.