Акумулюємо досвід для майбутніх українських проєктів, які повинні передбачати:

  • ефективне і чисте виробництво,
  • низький рівень викидів,
  • конкурентні ціни на тепло для кінцевих споживачів.

Пярнуська ТЕЦ – це когенераційна установка, яка забезпечує потреби міста Пярну та потреби промисловості через власну теплову мережу та виробляє електроенергію для мережі.

Потужність: 24 МВт ел. та 45+5 МВт тепл.

Особливості. Станція має паровий котел із киплячим шаром на біомасі та торфі потужністю 74 МВт, а також допоміжний паровий котел потужністю 5 МВт, що працює на природному газі. Котел спалює біомасу та торф’яні суміші, що дуже економічно вигідно.

Станція оснащена повітроохолоджувачами потужністю 36,5 МВт для забезпечення невеликих потреб у теплі в літній сезон. Це дає можливість працювати заводу за номінального навантаження протягом року та для максимального виробництва електроенергії.

Переваги. Гнучкість роботи заводу дозволяє працювати завжди максимально продуктивно. Різні паливні суміші дають можливість спалювати сировину максимально вигідно.Основними факторами успіху є:

  • налагоджена система управління процесами;
  • круті кадри (молодий і високомотивований персонал);
  • наявність біомаси та торфу хорошої якості у достатніх обсягах.

Державна підтримка. Підтримка виробництва електроенергії з біомаси державою закріплена законодавчо. Є субсидії, що суттєво зменшують інвестиційні ризики.

Майбутнє. Такий вид електростанцій у майбутньому стане енергетичним центром для створення нових промислових виробничих компаній у різних країних.


Джерело: COGEN Europe.