Біо-ТЕС Handa Biomass Power Plant введена в комерційну експлуатацію у червні 2017 року компанією Summit Energy. Розташована поруч із портом Кінуура електростанція потужністю 75 МВт є найбільшою за рівнем виробництва серед біо-ТЕС у Японії. Вартість проєкту: 197 млн доларів.

Сировина

На заводі спалюють деревну тріску, яку отримують у процесі прорідження лісу, а також та шкаралупу пальмового ядра (PKS). Сировина закуповується в Японії та за її межами.

Вологість і теплотворна здатність деревної тріски відрізняються залежно від породи деревини та місця виробництва. Тому для виробництва електроенергії використовується суміш кількох видів палива. Спосіб змішування палива безпосередньо залежить від стабілізації електропостачання.

Біомаса є оптимальним джерелом відновлюваної енергії, бо виробництво не залежить від погоди і може балансувати енергосистему.

Логістика

  1. Деревну тріску транспортують до порту Кінуура сім разів на рік за допомогою спеціального судна для перевезення деревної тріски.
  2. Деревна тріска вивантажується з 22-метрового трюму судна за допомогою трьох великих судових редукторних кранів і стрічкового конвеєра, встановленого на борту, а потім вантажівками транспортується на склад. Потрібно понад 6 000 вантажівок для перевезення такого обсягу сировини.
  3. Тріску на завод постачають вантажівки з 20 тоннами сировини.
  4. Вантажівка-самоскид вивантажує тріску в приймальний порт.
  5. Деревна тріска, з якої видаляються сторонні речовини під час руху вздовж транспортного конвеєра, направляється в резервуар для зберігання біомаси.
  6. Звідти тріска потрапляє до котла.

Усі об’єкти розташовані поряд для зручності. Процес цілодобово контролюють три оператори у центральній операційній. У разі виникнення будь-яких проблем, таких як збій у системі транспортування палива, негайно розпочинаються ремонтні роботи. Головне — стабільне постачання електроенергії. Бо у разі зупинки електростанції для відновлення роботи потрібно не менше трьох днів.

Територія заводу займає 4,3 га. Тут розміщена котельня, три резервуари для біомаси, градирня та адміністративна будівля. Висота будівлі котельні становить близько 54 метрів. З урахуванням найвищої витяжної труби висота перевищує 80 метрів.