Нещодавно на пленарному засіданні Європейського парламенту проголосували за звіт щодо Директиви про відновлювані джерела енергії.

Основні висновки голосування

Директива про ВДЕ: 45% відновлюваної енергії до 2030 року — Європейський парламент затвердив звіт 

Закріплено ціль ЄС 45% відновлюваної енергії до 2030 року.

Затверджено визначення водню RESH2, що передбачає обидва шляхи отримання (електроліз і риформінг біогазу).

Незмінними є визначення продовольчих і кормових культур.

Транспортні цілі відповідно до REPowerEU затверджені без змін для сучасних видів біопалива — 5,7% (RFNBO — відновлювані палива небіологічного походження).

Немає жорстких вимог до ієрархії відходів у критеріях сталості.

Не визначені перспективні значення щодо зменшення викидів парникових газів для наявних установок, проте є 70% для тих, які починають працювати в 2021 році (без змін) і 85% з 2026 року (тобто на 5% більше, порівняно із документами 2018 року).

Транспортна ціль: 0,5 % у 2025 році та щонайменше 2,2 % у 2030 році для біопалив з сировини, вказаної у Додатку ІХ, а частка відновлюваного палива небіологічного походження становить щонайменше 2,6 % у 2028 році та щонайменше 5,7 % у 2030 році.

Ця норма є гнучкою, оскільки якщо список Додатку IX буде доповнено новою сировиною, мінімальна частка вдосконаленого біопалива також має зрости (після оцінки впливу Комісії).

Харчові продукти та корми (Стаття 26): Заборонено скорочення вдвічі біопалива, виробленого з харчових та кормових культур, як запропоновано Комітетом ENVI (AM 54).

Відновлювані джерела енергії в будівлях (Стаття 15): Закріплено мету щодо принаймні 49% енергії з відновлюваних джерел і відпрацьованого тепла та холоду в будівельному секторі в кінцевому споживанні енергії в ЄС у 2030 році.

Відновлювані джерела енергії в секторі теплопостачання (Стаття 23): Збільшення частки відновлюваних джерел енергії на індикативні 2,3% у середньому за рік; це збільшення становить 2,8 відсотків для держав-членів, де використовується відпрацьоване тепло та холод.

Відновлювані джерела енергії в промисловості (Стаття 22):

  • Частка водню в RFNBO збережена.
  • GO (гарантії походження): вимоги (ISO, локаційна відповідність і деталізація часу) не змінилися, порівняно зі звітом комітету ITRE.