Біогазова установка є першою у Фінляндії, яка виробляє зріджений біогаз для транспортних, промислових і морських потреб. Завод у Турку є чудовим прикладом реалізації циркулярної економіки.

У листопаді 2020 року було завершено масштабне розширення та модернізацію біогазового заводу Gasum у Топіноя, Турку. Розширення біогазового заводу в Турку було одним із ключових проєктів уряду Фінляндії Sipilä у галузі біоекономіки та чистих рішень. Його метою стало збільшення частки відновлюваної енергії в енергії в енергобалансі Фінляндії шляхом підвищення її доступності.

Обсяги виробництва

Завод переробляє близько 130 000 тонн біомаси на рік, щоб виробляти близько 60 ГВт-год зрідженого біогазу (LBG) на рік, що відповідає річному споживанню палива 125 великовантажними автомобілями або 5000 автомобілями. Завод також виробляє близько 4000 тонн аміачної води, яка використовується як перероблена поживна речовина.

Біогазова станція Турку сприяє реалізації принціпів кругової економіки та розвитку ринку газу в регіоні Турку.

Технологія

Біогазова установка в Турку переважно переробляє осад стічних вод. Весь дигестат на заводі в Турку проходить центрифугування. Відцентрифугований твердий дигестат компанія-партнер переробляє на компост і покращувачі ґрунту. Поживні речовини відновлюються з відпрацьованої центрифужної води у вигляді концентратів азоту, після чого відхідна вода транспортується через каналізаційну систему на станцію очищення стічних вод.

Тенденції ринку біогазу

Біогаз є повністю відновлюваним джерелом енергії, яке можна виробляти з багатьох видів біорозкладаних відходів.

  • Використання біогазу як палива може допомогти скоротити викиди вуглекислого газу до 90% порівняно з викопним дизелем.
  • Попит на біогаз зростає в усіх сегментах, тому гравці ринку постійно шукають нові можливості для збільшення виробничих потужностей.
  • Попит на перероблені поживні речовини також демонструє розвиток у різних галузях промисловості.

Про компанію Gasum

Gasum — одна з небагатьох компаній у скандинавських країнах, яка може забезпечити виробництво та розподіл біогазу в промислових масштабах. Наразі Gasum має 15 біогазових установок у Фінляндії та Швеції, що робить компанію одним із найбільших виробників біогазу в скандинавських країнах.

Gasum переробляє близько 800 000 тонн біомаси на рік у своїй мережі біогазових установок і виробляє близько 740 000 тонн добрив на рік у Фінляндії та Швеції.

До 2024 року Gasum планує забезпечити доступ до 4 ТВт-год біогазу в скандинавських країнах через власне виробництво та партнерство.

Gasum збільшує свої потужності з виробництва біогазу шляхом розширення наявних біогазових установок, будівництва нових і збільшення закупівлі біогазу з виробничих установок інших гравців ринку. Компанія прагне економічно ефективного виробництва біогазу та використовує нові види сировини, придатні для виробництва біогазу.


Джерело: Сайт компанії Gasum.