29 лютого в Interfax Україна відбулася пресконференція щодо критичної необхідності зняття заборони експорту біометану. Свою фахову думку висловили безпосередні гравці ринку:

  • Олександр Домбровський, голова правління Global 100% RE Ukraine, президент ПрАТ МХП Еко Енерджи.
  • Георгій Гелетуха, голова правління Біоенергетичної асоціації України.
  • Сергій Савчук, директор з інвестицій та розвитку бізнесу Групи компаній VITAGRO.
  • Олег Рябов, виконавчий директор Городище-Пустоварівської аграрної компанії (ТОВ “ГОПАК”).

Просимо вас поширювати цей та інші матеріали щодо цієї проблеми, бо на кону — життя однієї із найперспективніших галузей.

Залишаємо ключова тези усіх спікерів.

Пресконференція щодо розблокування експорту біометану

Олександр Домбровський:

За останні роки утворилася ціла галузь для заміщення імпортного та національного природного газу та децентралізації енергопостачання.

Пресконференція щодо розблокування експорту біометану

Ми представники бізнесу, який представляє виробників біогазу та біометану та інвестує у галузь. Це унікальні технологічні проєкти з великим потенціалом.

І сьогодні ми маємо серйозну проблему на рівні держави. Проте ми тут не критикувати, а щоб допомогти Уряду, який в умовах війни має велике навантаження.

Розподілена генерація дає можливість бути сильними стабільними чистими і перспективними. Зелена генерація — це інструмент перемоги.

Біогазові технології показують дуже високу ефективність, говорю про це як інженер за фахом. Зокрема завдяки біогазовим технологіям ми протрималися в умовах дефіциту електроенергії.

Цей ринок дуже швидко росте, тому підняти шлагбаум на заборону експорту біометану— це місія України. Зараз вже є війна за експортні позиції в Європейському Союзі, тому ми маємо діяти.

Олег Рябов:

Загальний обсяг інвестицій нашої компанії склав 33 млн євро тільки у біогазову галузь у Чернігівській та Київській області.

Навесні 2021 року відбулася гучна презентація запуску біометанового заводу. Проте ми досі не отримали дозвіл не те що на експорт, а на приєднання до мереж!

Пресконференція щодо розблокування експорту біометану

Це дуже непросто. Система досить ворожо ставиться до нового, але біометан не може зашкодити українським трубам, це доводить 7 років стабільної роботи наших заводів.

Сьогодні ми відстаємо від Німеччини на 20 років у біогазовій галузі, але ми вбачаємо у цьому перевагу, бо можемо пройти цей шлях у рази швидше: за декілька років, а не десятків.

Значення галузі для відновлення України величезне. Ми повинні ставити собі питання:

чому компанія Shell заходить будувати біометанові заводи в Німеччину, а не до нас, незважаючи на потенціал України.

Всі світові енергетичні гіганти проголосили курс на зелені технології. Треба показати, що ми готові приймати інвестиції. Бо інвестори порівнюють умови. І вони мають можливість знайти фінансування для військових ризиків.

Бо переваги величезні. Децентралізоване виробництво, про яке ми говоримо, немає сенсу знищувати дорогими літаками. Локальне виробництво значно скорочує витрати на транспортування. Глибока переробка створює додану вартість від зерна в полі до готового продукту. І ця додана вартість, яка залишається у нас, забезпечує розвиток громад. Та важливо розуміти, ніхто не буде довго чекати на наш біометан. Поки у нас є шанс.

Пресконференція щодо розблокування експорту біометану

Сергій Савчук:

Лише переробка дасть нам можливість доступу до ринку експорту. Група Vitagro стабільно інвестувала в біометан, незважаючи на війну. 110 людей будувало в мороз біометановий завод із інвестиціями у 6 млн євро в три зміни.

Це наші будівельники та підрядники, які були забезпечені стабільними робочими місцями. Завод може подати 3 млн м3 біометану в трубу, при цьому акумулює 90 тис. тонн органічних добрив у рік.

Пресконференція щодо розблокування експорту біометану

Січень 2024 року — повна готовність експортувати біометан. Але досі не зняті перепони.

У жовтні 2021 року ми були натхненні ухваленим законом про біометан. Ми повірили, що держава готова до розвитку цієї галузі, щоб частина біометану із тих 35 мрд м3, які декларує Європа, була українською.

А сьогодні є ситуація, коли заборони на експорт біометану не існує, проте є заборона на експорт видобутого в Україні газу та бюрократичні перепони в митниці. І питання потрібно розблокувати.

Бо вже два біометанові заводи стоять.

Необхідно вже у другому читанні проголосувати закон про розблокування експорту біометану. Нам потрібно розбудовувати Україну. Створювати робочі місця. Залучати бізнес. Валютна виручка має заходити в Україну, щоб працювала економіка.

Я вірю що в Україні може бути набагато більше біометанових заводів навіть у цьому році. У кожному районі кожної області можна ставити по 5-10 таких заводів.

Георгій Гелетуха:

Виробництво біометану — це блакитний океан де немає конкуренції.

Тому Уряду потрібно надати пріоритет цьому напряму.

Потрібно розуміти, що заборони на експорт немає, є питання митного оформлення. Митне оформлення біометану буде здійснене за тою ж процедурою, що і природного газу. І ми не можемо чекати 7 місяців на друге читання, як чекали на перше.

Пресконференція щодо розблокування експорту біометану

З боку представників влади є побоювання щодо того, що замість біометану у мережу потраплятиме природний газ. Проте весь біометан має сертифікати сталості від аудиторських компаній, ліцензованих Євросоюзом.

Зараз намагаються ускладнити підключення у технічних питаннях, які давно врегульовані законом. І закон про митне оформлення не може втручатися в інше законодавство.

Нам треба не ускладнювати, а спрощувати підключення біометанових потужностей до мереж. Це ідеологія Євросоюзу: спрощувати і підтримувати. А саме туди ми прагнемо. Давай подумаємо, як спростити підключення. Не нормально підключати один завод 5 років, а інший 5 місяців.

У березні нам потрібне друге читання законопроєкту 9456. Вже два заводи стоять. Три збудовані вже і скоро стоятимуть. Інші учасники ринку чекають, як вирішуватиметься це питання.

Сьогодні найфаховіші представники галузі готові всебічно допомагати владі, бо біометан — це майбутнє української енергетики. Віримо, що у березні питання експорту буде вирішене!


Відеозапис прямої трансляції доступний за посиланням: https://interfax.com.ua/news/video/970195.html