Нагадуємо, сьогодні два заводи, у які проінвестовано мільйони євро, стоять. Крім того, близькі до завершення будівництва біометанових заводів Юзефо-Миколаївська біогазова компанія, Теофіпольська енергетична компанія та ще один проєкт Галс Агро. Тому ми просимо підтримати цю важливу статтю для видання “Економічна правда” та озвучену позицію у ній щодо того, як врятувати український біометан.

Мільйони доларів інвестицій і неможливість експорту. Як біометанова галузь ризикує згаснути на старті

Експертна стаття створена колективом авторів:

  • Олександром Домбровським, головою правління громадської спілки Global 100% RE Ukraine, народним депутатом сьомого і восьмого скликань
  • Георгієм Гелетухою, д.т.н., головою правління Біоенергетичної асоціації України;
  • Сергієм Савчуком, директором з розвитку та інвестицій Групи компаній VITAGRO;
  • Сергієм Кравчуком, генеральним директором агрохолдингу “Галс Агро”.

Уявіть, за рік, який пройшов з моменту презентації першого в Україні виробництва біометану у 3 млн м3 на рік, в країнах ЄС було побудовано більше 200 біометанових заводів загальною потужністю 700 млн м3 на рік. Річне виробництво вже перевищило 4.2 мільярди кубометрів і продовжує стрімко зростати. А наші виробники продовжують долати нескінченні перешкоди.

Мільйони доларів інвестицій і неможливість експорту. Як біометанова галузь ризикує згаснути на старті

У статті ви знайдете відповіді на такі запитання:

  • Чому один із найбільших виробників біогазу компанія “Галс Агро” зупинила виробництво біометану?
  • Як біогазові заводи не зупиняли виробництво біогазу і електроенергії з нього навіть у найскладніші часи для енергосистеми та в умовах бойових дій у регіонах, де розташовані потужності?
  • Які плани щодо біометану у Європі та як бути з базою даних ЄС – Union data base (UDB)?
  • Що потрібно знати про процес виробництва біометану?
  • Яких заходів потрібно вживати просто зараз?

Важливі тези

Біометанові проєкти – це не тільки переробка відходів тваринництва та рослинництва, а також проєкти створення доданої вартості. Вони дозволяють диверсифікувати аграрний бізнес, зробити вертикальну інтеграцію бізнесу та розширити експортні канали збуту для українських виробників.

Дохід від продажу біометану залежить від країни імпортера, сировини, з якої вироблений біометан, та галузі його використання. Вартість біометану на різних ринках відрізняється і становить 50-100 Євро/МВт*год (500-1000 Євро/1000 м3 біометану).

Після відкриття експорту темпи будівництва біометанових заводів в Україні значно зростуть. Для прикладу, у Франції приблизно раз на тиждень запускається новий біометановий завод.

Якщо в Україні не з’явиться стратегія розвитку біометанової галузі, з координацією розвитку сектора на найвищому рівні виконавчої влади, перспективний і поки що відкритий для нас ринок ЄС буде заповнено виробниками з сусідніх країн, де вже створено умови для пільгового фінансування та пріоритетного і безпроблемного приєднання біометанових заводів до газових мереж.

20 листопада 2023 року набрала чинності Директива ЄС 2023/2413 (RED III), згідно з якою створюється база даних ЄС – Union data base (UDB). Це платформа, розроблена Європейською Комісією, для відстеження рідких та газоподібних відновлюваних видів палива.

Для біометану UDB має запрацювати до 21 листопада 2024 року. Директива передбачає нові вимоги для українського біометану, який експортують на ринок ЄС:

  • внесення даних до UDB щодо транзакцій біометану та доказів його сталості;
  • українська газова мережа має бути частиною об’єднаної газової системи ЄС.

Доки реєстр біометану не буде запущено і з’єднано з UDB, для торгівлі біометаном з ЄС виробники біометану зможуть користуватися добровільними схемами сертифікації сталості.

Наголошуємо

В умовах заборони експорту природного газу, та низьких цін на природний газ, відсутності стимулів щодо споживання біометану продати біометан з прибутком на ринку України нереально. Єдиним варіантом для виробників працювати – це поставляти свій товар на європейський ринок. І наша держава має створити ці можливості.

Проблему відкриття експорту біометану має вирішити прийняття проєкту закону “Про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану”, N9456 від 03.07.2023.

Нам потрібна синхронізована і скоординована робота всіх державних інституцій, українських асоціацій і бізнесу як єдиної потужної команди для захисту і лобіювання експортних інтересів України на ринках ЄС та інших країн.

Працюймо разом на енергонезалежність і майбутнє України.


Джерело: Мільйони доларів інвестицій і неможливість експорту. Як біометанова галузь ризикує згаснути на старті | Олександр Домбровський, Георгій Гелетуха, Сергій Савчук, Сергій Кравчук.