Тут ви знайдете актуальні новини сектору біометану, біогазу та відновлюваних джерел енергії. Завантажуйте Третій міжнародний бюлетень проєкту BIOMETHAVERSE.

biomethaverse: третій бюлетень проєкту

Нагадаємо, проєкт BIOMETHAVERSE (Демонстрація та ініціація виробничих інновацій у всесвіті біометану (BIOMETHAne uniVERSE) має на меті диверсифікувати технологічну основу виробництва біометану в Європі, підвищити його економічну ефективність і сприяти застосуванню технологій виробництва біометану. З цією метою буде продемонстровано п’ять інноваційних шляхів виробництва біометану в п’яти європейських країнах: Франції, Греції, Італії, Швеції та Україні.

Бюлетень містить інформацію про проєктну діяльність та ідеї дослідницької групи BIOMETHAVERSE, а також новини самого проєкту, а також доступний двома мовами: українською та англійською.

Радимо ознайомитися з бюлетенем, у якому ви знайдете інформацію про нарощування виробництва відновлюваного газу у Європі, посилення позицій сектору з точки зору подальшого розвитку енергосистеми, новини проєкту та головні напрями діяльності BIOMETHAVERSE.

У 2022 році виробництво біогазу в Європі склало 21 млрд кубометрів, а виробництво біометану зросло з 3,5 млрд м³ у 2021 році до 4,2 млрд м³ — тобто на 20%. Встановлена потужність виробництва біометану наразі становить 4,5 млрд м³. Виробництво забезпечують 1 323 біометанові установки у 24 європейських країнах.

Крім того, у 2022 році Європа отримала 31 млн тонн дигестату, використовуючи який Європа може уникнути викидів 10 млн тонн CO2-еквіваленту та скоротити споживання природного газу на 2 млрд м³.

Відповідно до політики скорочення викидів парникових газів біогазовий сектор визнано необхідним для підвищення стійкості системи —  «безпрограшним рішенням». 

У лютому минулого року Європейська Комісія опублікувала свої Пропозиції щодо Кліматичної Цілі (Climate Target) до 2040 року, спрямовані на скорочення викидів парникових газів на 90%, згідно з якими розвиток виробництва відновлюваних газів є пріоритетними для підтримки та зміцнення конкурентоспроможності ЄС та пом’якшення наслідків зміни клімату. 

У межах проєкту BIOMETHAVERSE відбулося декілька робочих зустрічей і презентацій.

У Мілані у грудні 2023 року одночасно з загальними зборами відбувся семінар, де представили та оцінили передові технології, які будуть випробувані в рамках проєкту.

Представили огляд інноваційних напрямків виробництва в межах проєкту, розглянули технологічні досягнення в розрізі поточного рівня європейського виробництва біометану та нормативно-правового регулювання. 

У травні 2024 року заплановане оприлюднення  резюме звітів пілотних проєктів з метою залучення інвестицій у майбутньому. Презентують особливості конструктивного виконання кожної пілотної установки, зокрема масові та енергетичні баланси. Більше про це читайте у бюлетені.

Новини з України

BIOMETHAVERSE: Другий бюлетень проєкту

У Третьому бюлетені актуалізовані ключові проблеми сектору, а також є новина про біометановий завод групи компаній VITAGRO.

Біометановий завод компанії “ВІТАГРО ЕНЕРДЖІ

У 2024 році в Україні побудований другий біометановий завод. Це завод компанії ВІТАГРО ЕНЕРДЖІ, розташований у Хмельницькій області. Сировиною для виробництва біометану є залишки рослинництва (пожнивні рештки, солома) та тваринництва (гній ВРХ, курячий послід).

Проблеми розвитку ринку біометану. 

Українські виробники стикаються з багатьма проблемами, притаманними новим ринкам. Це неврегульованість законодавства, неготовність чиновників брати на себе відповідальність за необхідні рішення, відсутність врегульованих процедур і відповідей на практичні питання, що виникають.


Україна є одним із стратегічних партнерів проєкту та демонстраційним майданчиком. Важливість заміщення природного газу та виробництва відновлюваних газів, насамперед біометану, зросла з початком агресії російської федерації в Україні. У результаті 2 лютого 2023 року в Києві було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Європейським Союзом та Україною щодо стратегічного партнерства щодо біометану, водню та інших синтетичних газів. Це партнерство має бути зосереджене на зеленому переході та декарбонізації енергетичних секторів. Зокрема, воно має сприяти виробництву, торгівлі, транспортуванню, зберіганню та використанню біометану.

У проєкті бере участь компанія МХП Еко Енерджи на базі потужностей якої проводитимуться дослідження, а також команда Біоенергетичної асоціації України, експерти якої супроводжуватимуть проєкт. Біогазовий завод МХП Еко Енерджи має встановлену електричну потужність 12 МВт, виробляє біогаз з 330 т/д курячого посліду та інших сільськогосподарських відходів, виробляючи 85 000 000 кВт•год електроенергії на рік. На сьогодні демонстраційний майданчик вже розпочав свою роботу.