Раді повідомити, що відкриваємо доступ до 10 авторських презентацій онлайн-лекцій з біоенергетики.

Цикл лекцій розроблявся на основі останніх досягнень провідних науковців в галузі технічної біоенергетики та результатів науково-дослідних робіт, отриманих експертами проєкту ЄБРР/GEF «Програма управління знаннями для розвитку сталої біоенергетики».

Онлайн-лекції з біоенергетики, проєкт ЄБРР/GEF

Лекції розроблено з метою удосконалення викладання таких дисциплін у вищих навчальних закладах освіти:

  • НУБіП України: «Відновлювана енергетика в аграрному виробництві», «Біоенергетичні системи в аграрному виробництві» та «Машини та обладнання для біоенергетики».
  • Поліський національний університет: «Системи відновлюваного енергопостачання» та «Оцінка впливу на довкілля», «Стабільний розвиток біоенергетичних систем», «Проектування та дослідження біоенергетичних систем».
  • Національний лісотехнічний університет: «Стала біоенергетика», «Устаткування та технології виробництва біопалив», «Наукові дослідження процесів біоенергетики», «Біоенергетичні ресурси», «Виробництво газоподібних біопалив», «Виробництво рідких біопалив» тощо.

Лекції надають актуальні знання щодо конструкції, розрахунку та експлуатації біоенергетичних систем технічного напряму. Розкриті основні поняття щодо біоенергетичних систем, основ виробництва і використання дизельного біопалива, біоетанолу, виробництва біогазу, використання біогазу на теплові потреби та для отримання електроенергії, механізації заготівлі соломи для енергетичного використання, виробництва енергетичних культур та виробництва і використання генераторного газу.

Автори

Курс був створений завдяки колективній праці таких авторів:

  • д.т.н., професор Г.А. Голуб, Національний університет біоресурсів і природокористування України;
  • д.т.н., професор С.М. Кухарець, Поліський національний університет,
  • д.т.н., с.н.с. Г.Г. Гелетуха, Біоенергетична асоціація України,
  • науково-технічний центр “Біомаса” О.В. Трибой.

Лекції, доступні для завантаження

Для того, щоб завантажити будь-яку лекцію, натисніть на її назву.

Лекція 1. Відновлювана енергетика в аграрному виробництві. Основні поняття, терміни і визначення

Лекція 2. Виробництво аграрної продукції та біопалив в агроекосистемах

Лекція 3. Основи виробництва дизельного біопалива

Лекція 4. Основи використання дизельного біопалива

Лекція 5. Основи виробництва та використання біоетанолу

Лекція 6. Основи виробництва біогазу

Лекція 7. Виробництво та використання біогазу на теплові потреби та для отримання електроенергії

Лекція 8. Механізація заготівлі соломи для енергетичного використання

Лекція 9. Виробництво енергетичних культур

Лекція 10. Машини та обладнання для виробництва та використання генераторного газу

Висновки

Розроблені експертами проєкту лекції можуть бути використанні для удосконалення освітніх програм біоенергетичного спрямування, загалом та освітніх програм, що реалізуються в межах проєкту. Зокрема, це такі прогами:

  1. ОНП «Агроінженерія» (НУБіП України) для підготовки здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 208 «Агроінженерія» із унікальністю, що полягає в здатності досліджувати, проектувати і експлуатувати технічні системи аграрного виробництва із використанням відновлюваних джерел енергії. Розроблені лекції можуть бути використані в процесі викладання таких дисциплін освітньої програми:
    • a. Наукові основи біоенергоконверсії (5 кредитів);
    • b. Моделювання біоенергетичних процесів (4 кредита);
    • c. Відновлювана енергетика в аграрному виробництві (4 кредита);
    • d. Наукові основи біогазових технологій (4 кредита).
  2. ОПП «Галузеве машинобудування» (НУБіП України) для підготовки здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування» із унікальністю, в здатності проєктувати обладнання для відновлюваної енергетики, загалом та біоенергетики. Розроблені лекції можуть бути використанні в процесі викладання таких дисциплін освітньої програми:
    • a. Біоенергетичні системи в аграрному виробництві (4 кредита);
    • b. Машини та обладнання для біоенергетики (4 кредита).
  3. ОПП  «Галузеве машинобудування» (Поліський національний університет) для підготовки здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування» із унікальністю, що полягає в забезпеченні спеціальної компетентності – здатність розробляти, проектувати і експлуатувати машини і обладнання для біоенергетичних систем. Розроблені лекції можуть бути використані в процесі викладання таких дисциплін освітньої програми:
    • a. Термодинаміка і теплотехніка та екологобезпечна і кліматично нейтральна енергетика (6 кредитів);
    • b. Системи відновлюваного енергопостачання (4 кредита);
  4. ОПП «Інженерія біоенергетичних систем» (Національний лісотехнічний університет) для підготовки здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 142 «Енергетичне машинобудування» із унікальністю спрямованою на формування здатності здійснювати діяльність, пов’язану з проєктуванням, розрахунками, налагодженням, експлуатацією та ремонтом стаціонарних біоенергетичних установок на твердому паливі. Розроблені лекції можуть бути використані в процесі викладання таких дисциплін освітньої програми:
    • a. Стала біоенергетика (3 кредита);
    • b. Устатковання та технології виробництва біопалив (5 кредитів);
    • c. Устатковання виробництв теплової енергії з біомаси (4,5 кредита);
    • d. Проєктування біоенергетичного устатковання (3 кредита);
    • e. Наукові дослідження процесів біоенергетики (3 кредита);
    • i. Біоенергетичні ресурси або Відновлювані джерела енергії (4 кредита);
    • f. Устатковання для виробництва пелет і брикетів (5 кредитів);
    • g. Виробництво газоподібних біопалив;
    • h. Виробництво рідких біопалив.
  5. «Галузеве машинобудування» (Поліський національний університет) для підготовки здобувачів третього (докторського) рівня вищої освіти за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування» із унікальністю, що полягає в здатності до розуміння та знання коренів енергетичної проблеми та підходів до її розв’язання; видів, джерел та фізичних основ функціонування об’єктів відновлюваної енергетики та біоенергетики, зокрема; особливостей розрахунку та конструювання основних параметрів установок та агрегатів біоенергетичних систем в аграрному виробництві; особливостей енергозбереження із використанням відновлюваної енергетики. Розроблені лекції можуть бути використані в процесі викладання таких дисциплін освітньої програми:
    • a. Стабільний розвиток біоенергетичних систем (5 кредитів);
    • b. Проектування та дослідження біоенергетичних систем (5 кредитів).

Подяка проєкту 

Підготовка цих лекцій відбулася завдяки підтримці проєкту ЄБРР/GEF «Програма управління знаннями для розвитку сталої біоенергетики».