На сайті “Енергореформа” коротко про те, чому таке рішення гальмуватиме розвиток ВДЕ в Україні, зокрема біоенергетики. Нагадаємо, Національний план дій з розвитку ВДЕ у сфері біоенергетики виконаний в межах 20%. Запровадження додаткового податку для біоенергетики тільки погіршить ці показники.

Кому в Україні не потрібна «зелена» енергетика? Це питання до тих, хто розробив це рішення, – в його основі немає розуміння відмінностей різних видів відновлюваної генерації!

Георгій Гелетуха

Ще раз наголошуємо – біоТЕС не створюють проблем в енергосистемі, воно абсолютно прогнозовані і не потребують балансування. Більше того, це рішення вплине і на генерацію тепла з біомаси, і на модернізацію енергосистеми в цілому.

Нагадаємо, 2 червня Кабінет Міністрів України зареєстрував у Верховній Раді України законопроєкт №5600, який передбачає виключення електроенергії ВДЕ та когенераційних установок із групи товарів, на які не поширюється акциз, що призведе до введення акцизного податку на «зелену» електроенергію на рівні 3,2%.


Джерело: Матеріал “Відміна нульової ставки акцизу на е/е є абсолютно неочікуваним, нелогічним і недалекоглядним рішенням – голова БАУ”: https://bit.ly/3uWSoRy.