Просимо уваги енергетичної спільноти до цього питання та підтримки сектору біоенергетики! Робота електростанцій і ТЕЦ на біомасі і біогазі під загрозою — звертаємося до Президента України. Будь ласка, поширте цю інформацію, висловлюйте позицію. Усі деталі у нашому листі.

26 січня 2024 року набули чинності положення нормативно-правових актів, які ставлять під загрозу існування всього сектору виробництва енергії з біомаси.

Станом на січень 2024 року мова йде про:

  • 69 електростанцій на біогазі (загальною потужністю 158,7 МВт ел),
  • 23 елетростанції на біомасі (загальною потужністю 154,2 МВт ел).

Що сталося?

Внесено зміни до Закону України «Про ринок електричної енергії», Правил ринку та Порядку купівлі гарантованим покупцем електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії.

Тобто тепер для подальшого продажу електричної енергії за «зеленим» тарифом ДП «Гарантований покупець» виробники зобов’язані укласти договір про участь у балансуючій групі гарантованого покупця.

А щоб його укласти, потрібно укласти інший — з НЕК «Укренерго» (ОСП) про надання послуги із зменшення навантаження.

У чому проблема?

Постанова НКРЕКП №178 на виконання цього закону була прийнята тільки 24 січня о 18:11.

ДП «Гарантований покупець» та учасники його балансуючої групи мали всього ОДИН ДЕНЬ – не пізніше 25 січня 2024 року – на те, щоб привести договір купівлі-продажу е/е за “зеленим” тарифом у відповідність із типовим договором та укласти договір про участь у балансуючій групі підприємства.

Не встигли?

Надані прогнозні дані відпуску е/е не повинні враховуватися «Гарантованим покупцем», а зобов’язання з купівлі-продажу електричної енергії мають призупинитися.

При цьому:

Відповідно до абзацу третього пункту 6 розділу ІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України №3220 про “зелену трансформацію” суб’єкту господарювання мало б надаватися 20 днів на ознайомлення, підписання та надіслання відповідних документів ДП «Гарантований покупець».

Команда UABIO підтримує позицію Асоціації сонячної енергетики України та вважає, що ці 20 днів мають надаватися.

Ми вважаємо, що ці нормативні правові акти, прийняті зокрема НКРЕКП, не враховують взагалі специфіку роботи обладнання ТЕС і ТЕЦ на біомасі і біогазі.

ТЕЦ на біомасі не має технічної можливості негайного зменшення навантаження та такого ж відновлення роботи. Це аварійна ситуація!

Аналогічно, виробники електричної енергії з біогазу не можуть технічно брати участі у наданні послуг зі зменшення навантаження, оскільки вони обладнані когенераційними установками і без виробництва електроенергії не зможуть виробляти теплову енергію.

Звертаємо увагу, що це рішення жодним чином не було попередньо обговорене з виробниками електроенергії з біомаси і біогазу та профільною Біоенергетичною асоціацією України.

Чим загрожує це одностороннє рішення?

  1. Вважаємо, що неукладення договорів з ДП «Гарантований покупець» внаслідок відсутності договорів на надання послуги зі зменшення навантаження з ПрАТ «НЕК “Укренерго” призведе до зупинки більшості ТЕС/ТЕЦ на біомасі, а ТЕЦ на біогазі, оскільки їх з технологічних причин не можливо зупинити, відпускатимуть електроенергії безкоштовно і через короткий час збанкрутують, що повністю зупинить сектор виробництва електричної енергії з біомаси і біогазу.
  2. Це завдасть невиправної шкоди енергетиці України, у період коли ринок електричної енергії є дефіцитним і електрична енергія закуповується в аварійному режимі за значно вищими цінами.
  3. У разі зупинки роботи таких об’єктів генерації енергосистема України втратить стабільних виробників, які не залежать від погодних умов та часу доби (як вітрові/сонячні електростанції), що зумовить дефіцит в мережі й необхідність додаткового імпорту електроенергії, що додатково погіршить фінансовий стан Укренерго.

Що пропонує UABIO?

Тимчасово зупинити дію Постанови НКРЕКП від 24.01.2024 № 178 на 3 місяці для електростанцій на біомасі і біогазі. За цей період:

внести зміни до Закону України «Про електричну енергію» і виключити вимогу надання послуги із зменшення навантаження для електростанцій на біомасі і біогазі та передбачити зарахування обсягів електроенергії та оплату відпущеної електроенергії за «зеленим» тарифом для таких електростанцій з 26.01.2024 р. без вимоги участі у наданні послуг зі зменшення навантаження.

Виробники електроенергії з біомаси і біогазу за цей період тимчасового зупинення дії Постанови НКРЕКП від 24.01.2024 № 178 матимуть можливість:

  • обладнати електростанції на біомасі і біогазі засобами телеметрії;
  • зробити вибір щодо виходу з балансуючої групи ДП «Гарантований покупець» та приєднання до іншої балансуючої групи і праці за механізмом FIP, чи продовження роботи в рамках балансуючої групи ДП «Гарантований покупець» за «зеленим» тарифом.

Просимо підтримки енергонезалежного і сталого майбутнього України!


Ми звернулися до Президента України Володимира Зеленського, Міністра енергетики України Германа Галущенка,  Голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Костянтина Ущаповського, Голови правління НЕК «Укренерго» Володимира Кудрицького, Голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса, народному депутату України Андрію Жупанину, Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, народному депутату України Олександра Гайду, а також із копією в. о. директора ДП «Гарантований покупець» Артема Некрасова.


Позиція UABIO підготовлена, обговорена та узгоджена членами UABIO, які генерують понад 50% всієї енергії з біомаси та біогазу в Україні.