Із радістю  повідомляємо про перемогу нашого проєкту «Виробництво передового біометану з мікроводоростей, вирощених на дигестаті біогазових станцій» в конкурсі «Innovate Ukraine – підтримка енергетичного відновлення України»

Проєкт «Розробка бізнес-моделі виробництва біометану в Україні» у межах Innovate Ukraine

Проєкт буде реалізовано впродовж двох років консорціумом із України і Великої Британії: Манчестерський університет (UK, адміністративний керівник, технологічний лідер), ALGAECYTES LIMITED (UK, комерційний партнер), ПрАТ «МХП ЕКО ЕНЕРДЖИ» (Україна, комерційний партнер) та Біоенергетична асоціація України (науковий партнер).

Innovate Ukraine фінансується UK International Development та організований Посольством Великої Британії в Києві.

2 травня відбулося офіційне відкриття програми Innovate Ukraine із оголошенням 13 проєктів-переможців конкурсу, які отримають фінансування у розмірі 16 млн фунтів. Команда Біоенергетичної асоціації України братиме участь у виконанні двох проєктів.

Більше про програму та інший проєкт «Розробка бізнес-моделі виробництва біометану в Україні» читайте за посиланням.

Про проєкт «Виробництво передового біометану з мікроводоростей, вирощених на дигестаті біогазових станцій» 

Цілі проєкту:

  1. Новий економічний та енергоефективний процес культивування мікроводоростей у  дигестаті біогазових станцій.
  2. Новий економічний та енергоефективний процес виробництва біометану з мікроводоростей за допомогою анаеробного зброджування (AD). 

Проєкт поєднує експерименти від лабораторії до пілотного масштабу, зокрема культивування мікроводоростей у плоских панельних і трубчастих фотобіореакторах. У проєкті також розробляються нові методи моделювання культивування мікроводоростей та їх анаеробного зброджування з метою оптимізації процесу та техніко-економічного аналізу.

Проєкт «Виробництво передового біометану з мікроводоростей, вирощених на дигестаті біогазових станцій» у межах Innovate Ukraine

Ідея роботи ґрунтується на гіпотезі про можливість ефективного культивування мікроводоростей у дигестаті біогазових установок, який містить необхідні для росту мікроводоростей макро- та мікроелементи, з додаванням СО2, отриманого від збагачення біогазу до біометану, і подальше перетворення зібраних мікроводоростей на біогаз і біометан. У результаті це дозволить за допомогою процесу фотосинтезу досягти більш повного перетворення органічного вуглецю, що міститься в сировині для виробництва біогазу, в газоподібний енергоносій – CH4.

Очікується, що мікроводорості вирощені на дигестаті, будуть хорошим комплементарним субстратом для анаеробного зброджування з такими субстратами як солома, що, своєю чергою, може зумовити подальше ширше залучення соломи для виробництва біометану.


Із деталями проєкту можна ознайомитися у наведеній презентації (тисніть “Завантажити презентацію”). 

Завантажити презентацію