11 серпня відбулося перше засідання. За його результатами UABIO підготувала пропозиції:

  • включити Георгія Гелетуху до складу робочої групи 2, яка займається питаннями продажу е/е з ВДЕ на конкурентних ринках;
  • розпочати роботу з підготовки Енергетичної стратегії України до 2050 року з урахуванням пропозицій UABIO;
  • розробити проєкт ЗУ, що стимулюватиме інвесторів до будівництва маневрових потужностей і накопичувачів енергії.

Загалом передбачене створення декількох робочих груп:

  1. Щодо запуску аукціонів на підтримку проєктів на ВДЕ.
  2. Щодо підготовки законопроєкту, який надасть можливість об’єктам на ВДЕ виходити з балансуючої групи Гарантованого покупця і продавати е/е на конкурентних сегментах ринку.
  3. Щодо розробки методики оплати е/е з ВДЕ в умовах вимушених обмежень виробництва за командою системного оператора.

Нагадаємо, що Закон України 810-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» в перехідних положеннях доручив:

“Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом розробити та подати до Верховної Ради України законопроєкт про надання права виробникам електричної енергії з альтернативних джерел енергії виходити з балансуючої групи* гарантованого покупця та вільно продавати електричну енергію на ринку з можливістю отримання компенсації у вигляді різниці між встановленим “зеленим” тарифом або аукціонною ціною та ринковою ціною, що не нижче, ніж ціна на ринку “на добу наперед”.


Позиція UABIO підготовлена, обговорена та узгоджена членами UABIO, які генерують понад 50% всієї енергії з біомаси та біогазу в Україні.