Очікується, що проєкт зменшить викиди CO2 приблизно на 505 000 тонн на рік. Розповідаємо про крутий біоенергетичний об’єкт. Фінська муніципальна енергетична компанія Lahti Energia Oy заявила, що її біо-ТЕЦ Kymijärvi III, будівництво якої наразі вже завершується, виробила та віддала перше тепло до міської тепломережі. Найближчі півроку станція працюватиме у режимі випробувань на предмет її готовності до введення в експлуатацію.

Деталі будівництва

  • Вартість: Орієнтовна вартість проєкту з виробництва тепла становить 151 мільйон євро.
  • Потужність: На будівництво котла Kymijärvi III, що працює на деревній біомасі потужністю 193 МВт було отримано кредит.

Нова електростанція замінить наявний вугільний котел Kymijärvi I потужністю 350 МВт, термін експлуатації якого закінчився у 2020 році.

Під час монтажу та будівництва на об’єкті працювало до 50 осіб. Загалом над проєктом об’єкта працювало понад 500 осіб.

Використання тепла

Електростанція вироблятиме тепло для мереж централізованого теплопостачання міста Лахті. У разі, якщо деревна біомаса стане недоступною, станція використовуватиме торф і вугілля як запасне паливо.

Річний обсяг виробництва Kymijärvi III покриватиме приблизно 40% споживання тепла в регіоні Лахті. Збільшення використання біомаси диверсифікує енергетичний баланс і додасть цінності біомасі, що збирається в країнах-членах NIB (Nordic Investment bank).

Kymijärvi III

Технології

Нова ТЕЦ на біомасі розроблена відповідно до найкращих серед доступних технологій.

Kymijärvi III обладнано ефективною системою очищення димових газів відповідно до Директиви ЄС про промислові викиди. Конструкція передбачає ефективну очистку димових газів, утилізацію тепла з димового газу та очистку конденсату від утилізації тепла.

Очікується, що рекуперація тепла покращить загальний ККД на 10–15%.

Стоки від очистки конденсату замінюють потребу в живильній воді.

Kymijärvi III

Скорочення викидів та рівень шуму

Будівництво Kymijärvi III є частиною міської стратегії щодо скорочення викидів CO2 до 2025 року вдвічі порівняно з рівнем 1990 року.

Очікується, що проєкт зменшить викиди CO2 приблизно на 505 000 тонн на рік.

За оцінками, викиди двоокису сірки та оксидів азоту зменшаться на 50% (приблизно на 600 тонн на рік), але викиди твердих частинок, як очікується, трохи зростуть. Розраховано, що концентрації шкідливих речовин в навколишньому середовищі значно нижчі за контрольні та порогові значення стандарту якості навколишнього повітря.

Рівень шуму в сусідніх житлових будинках через наближеність до зони виробництва енергії оцінюється як нижчий референтних значень фінських національних рекомендацій.

Нова установка обладнана системою рекуперації тепла з димових газів, а конденсат із системи рекуперації тепла обробляється для видалення сульфатів. Таким чином, теплове навантаження та середній скид охолоджуючої води в реципієнтне озеро Весіярві, за оцінками, зменшиться, і не очікується, що проект збільшить концентрацію сульфату в озері.

За оцінками, кількість відходів, в основному летючої золи та золи становить приблизно 27 000 тонн на рік.

Соціальний фактор

Буде створено близько 80 нових постійних робочих місць у сфері заготівлі та транспортування деревини.


Джерело: Bioenergy International