Останнім часом в Україні ведеться будівництво великих та високоефективних біогазових комплексів. Юзефо-Миколаївська біогазова компанія – один із лідерів у цій галузі. Проєкт біогазового комплексу був реалізований Українською технологічною компанією (УТК/UTC), яка є членом UABIO.

На минулому тижні команда UABIO відвідала біогазовий комплекс. Дякуємо за запрошення керівнику компанії УТК Євгену Лукашевичу.

UTC_Yusefo-Mykolaiivka

Головне про компанію

Два роки тому було збудовано один біогазовий реактор (8000 м3) з доброджувачем (4500 м3), а встановлена електрична потужність становила 3 МВт. Нагадуємо, ми вже писали про запуск у 2019 році першої черги біогазового комплексу “Юзефо-Миколаївської біогазової компанії” (ЮМБК) у с. Михайлин Вінницької області. За останні два роки комплекс зазнав суттєвих змін.

UTC

Актуальний стан та потужності комплексу

  • Побудовано другу чергу комплексу, що охоплює:
    • другий реактор об’ємом 8000 м3,
    • додатковий реактор гідролізу,
    • систему біологічного очищення біогазу від сірководню,
    • комплексну систему завантаження різних видів сировини.
  • Встановлено третій двигун Caterpillar, у результаті загальна електрична потужність зросла до 5,2 МВт.
UTC project
UTC project

Особливості біогазового комплексу

Українське обладнання

У процесі будівництва використовувалось переважно обладнання українського виробництва. В Україні є декілька виробників біогазу, які отримали 5% надбавку до «зеленого» тарифу за використання понад 30% місцевого обладнання. Проте ЮМБК – єдина компанія, яка отримала надбавку 10%. Це означає, що частка місцевого обладнання у цьому проєкті становить понад 50%.

Різні види сировини

Комплекс передбачає одночасну роботу восьми ліній завантаження різних видів сировини. Основна сировина для виробництва біогазу – жом – побічний продукт виробництва цукру на Юзефо-Миколаївському цукровому заводі. Крім того, як альтернативу можна використовувати інші побічні продукти сільського господарства. Наразі, крім жому, використовується барда, фуз, жири після переробки м’яса, різні зелені відходи, а також солома пшениці. Остання потребує особливої уваги.

Солома зернових може бути джерелом біогазу, в Україні наявні практично необмежені ресурси цього виду сировини. Однак використання соломи потребує ретельної підготовки. Для цього тут солома подрібнюється молотковими дробарками та подається до реактора гідролізу. У перспективі комплекс зможе переробляти до 50 тонн соломи на добу.

UTC project
UTC biogas project

Потужність

Загалом наразі на добу переробляється 900 тонн сировини та отримується до 110 тис м3 біогазу. Це дуже високий показник для цієї конфігурації обладнання.

Використання виробленого біогазу

У розпал сезону цукроваріння основна частина біогазу подається на цукровий завод для технологічних потреб та заміщує природний газ. За наявних цін на газ для промисловості така схема споживання є більш вигідною, порівняно з продажем електроенергії за «зеленим» тарифом навіть із 10% надбавкою.


Більше про Українську технологічну компанію читайте на сайті.