27 вересня відбувалося важлива міжнародна подія, у центрі обговорення якої актуалізували українське енергетичне питання, зокрема виробництво відновлюваних газів. Ділимося висновками.

Бізнес-форум з відновлюваних газів відбувся межах спільної ініціативи Європейської Комісії та України та був організований Секретаріатом Енергетичного Співтовариства. Громадська спілка «Global 100RE Ukraine” і Біоенергетична асоціація України виступили партнерами форуму. Для більшого залучення учасників захід відбувся у гібридному форматі (вживу і онлайн).

У роботі Форуму взяли участь міжнародні фінансові інституції, інвестиційні енергетичні компанії, енергетичні трейдери, аудиторські компанії, виробники біометану. Загалом українська команда була представлена найпотужнішими гравцями ринку, зокрема безпосередньо у Відень приїхали Анна Замазєєва, Голова Держенергоефективності, Олександр Домбровський та Іван Тракслер (МХП Еко Енерджи), Олег Рябов (Галс Агро),  Сергій Савчук (Vitagro), Євген Лукашевич та Дмитро Красуцький (Юзефо-миколаївська біогазова компанія), Андрій Гріненко (Clear Energy), Рейк Елман (Авангард), а також Олександр Рєпкін (Українська воднева рада), Ярослав Криль (ТОВ «Водень Україна), і Дмитро Васильєв (Global 100%REnewable UA). 

Ця подія є логічним посиленням співпраці у Меморандуму про взаєморозуміння щодо стратегічного партнерства між Європейським Союзом та Україною щодо біометану, водню та інших синтетичних газів.

Метою Форуму була презентація сталих та інноваційних проєктів у ланцюжку створення вартості відновлюваних газів в Україні, налагодження звʼязків з інвесторами приватного сектору, аналіз нормативних аспектів та досвіду розробки декарбонізованих газів у ЄС.

Відкрив захід своєю промовою  Марош Шефчович, віце-президент Європейської комісії. Він висловив підтримку Україні та наголосив на потенціалі, який ми маємо в енергетичному секторі.

У межах заходу був окреслений стан секторів біометану та зеленого водню в Україні. Зокрема правові та законодавчі норми, а також стратегічні та політичні плани.

Окреслили ситуацію в Україні Андрій Жупанин, народний депутат України, ініціатор ухвалення законодавства щодо розвитку біометанової галузі, та Микола Колісник, заступник Міністра енергетики України. Представники влади окреслили стратегічні плани щодо біометану та водню, огляд правової бази України, а також вже втілені ініціативи з покращення інвестиційного клімату для ВДЕ-проєктів.

Завантажити презентацію Миколи Колісника

У продовження огляду українського законодавства та реформування енергетичного сектору Анна Замазєєва, Голова Держенергоефективності, яка відповідає за напрям відновлюваних газів, розповіла про просування законодавства, розробку Реєстру біометану і подальший розвиток сектору.

Георгій Гелетуха, Голова правління Біоенергетичної асоціації України, представив огляд потенціалу біометану в Україні, актуальні розробки і плани. Він розповів, що біометан є оптимальним рішенням для України за рахунок готовності до закачування у газотранспортну систему та практично невичерпного ресурсу сировини. У своїй презентації він навів розрахунки UABIO щодо рентабельності біометанових проєктів в Україні на сьогодні.

Завантажити презентацію Георгія Гелетухи

Також експерт оприлюднив перелік компаній, які на сьогодні виконують техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) або вже мають відповідні документи та розрахунки. Завершив доповідь Георгій Гелетуха оглядом оптимістичного сценарію розвитку біометанового ринку в Україні до 2050 року.

Радимо ознайомитися з презентацією спікера.

Українські проєкти

Під час другої секції були представлені потужні українські проєкти, які реалізуються в Україні.

Олег Рябов розповів про досвід виробництва біометану компанії “Галс Агро”, це перший реалізований проєкт в Україні.

Завантажити презентацію Олега Рябова

Сергій Савчук презентував компанію Vitagro та розповів про євроінтеграцію аграрного сектору та перспективи інвестування проєкту.

Завантажити презентацію Сергія Савчука

Дмитро Васильєв представив Теофіпольську енергетичну компанію, розповів про унікальність Green Energy Park Teofipol та виробництво біогазу 2-го покоління, біометану, біоетанолу.

Завантажити презентацію Green Energy Park Teofipol

Євген Лукашевич представив Юзефо-Миколаївську біогазову компанію, та розповів про виробництво біометану з відходів цукрових буряків.

Завантажити презентацію Євгена Лукашевича

Андрій Гріненко розповів про діяльність Clear Energy та їх інноваційну безвуглецеву технологія виробництва BioLNG без використання холодоагентів.

Завантажити презентацію Андрія Гріненка

Рейк Елман представив компанію «Авангард» та її «GreenEggs HUB», який передбачає виробництво біометану з яєчних відходів.

Завантажити презентацію Рейка Елмана

Business Forum on bio-methane and green hydrogen

Олександр Домбровський та Іван Тракслер розповіли про досвід «МХП Еко Енерджи», зокрема інноваційні проєкти: біометанізацію, зелений Н2, декарбонізацію та інтеграцію біосинергії в Україні; а також стратегію R&I потенціалу у співпраці з Horizon Europe та UA RES Business.

Завантажити презентацію Олександра Домбровського та Івана Тракслера

Наостанок Олександр Рєпкін, Член правління Української водневої ради та Ярослав Криль, генеральний директор ТОВ «Водень Україна», розповіли про українські розробки у галузі водневої енергетики.

Завантажити презентацію Олександра Рєпіна


Крім того, був представлений аналіз європейських ланцюгів постачання, законодавчої бази та втіленого досвіду, який мають гравці ринку в Європі, а також аналіз досвіду українських стейкхолдерів та проєктів на початковій стадії реалізації в Україні.

Завантажити презентації спікерів заходу

Представники владних інституцій та гравці ринку мали гарну можливість обговорити важливі питання, що турбують учасників ланцюгів постачання у межах двосторонніх та багатосторонніх дискусій.

Вдячні організаторам та учасникам заходу!